Κρίσιμες επαφές στην Αθήνα για την ΕΒΖ

«Δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, με τη διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας, από την οποία και ενημερώθηκε για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά της τελευταίας

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, βρίσκονται από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στην Αθήνα και όπως είχε προαναγγείλει με δημοσιεύματα η Agrenda και το Agronews, πραγματοποιούν διαδοχικά ραντεβού σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να βρουν λύση στο οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ΕΒΖ και καθιστά επισφαλή τη βιωσιμότητά της.

Προς το παρόν, πάντως, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα στο «σαφάρι» αναζήτησης κεφαλαίων των διοικούντων της βιομηχανίας, αλλά οι επαφές πρόκειται να συνεχιστούν και την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως την Παρασκευή ίσως και να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση κάποιας θετικής εξέλιξης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας  Δημήτρης Γιαννακίδης, επιβεβαίωσε πλήρως ρεπορτάζ της Agrenda, τονίζοντας ότι «η κατάσταση για τη ΕΒΖ είναι πλέον οριακή» και πως «η 31η Ιανουαρίου είναι μια κόκκινη γραμμή για την εταιρεία και αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν έχουν δοθεί λύσεις, τότε το μέλλον της Βιομηχανίας είναι δυσοίωνο και η βιωσιμότητά της επισφαλής».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπογράμμισε πως «αν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν προκύψει λύση και χρηματοδότηση της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση της εταιρείας να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας».

Σε αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να προβεί η διοίκηση της εταιρείας, σε περίπτωση που, όπως επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης, δεν ανανεωθεί, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2016, η ασφάλιση για αστική ευθύνη στην εταιρεία, καθώς έτσι θα «τα στελέχη της ΕΒΖ θα μείνουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο, όχι μόνο να χάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες, αλλά και έναντι ποινικών ευθυνών». Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε μας επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης ότι η ΕΒΖ εκτός από την οφειλή της στους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει επιπλέον οφειλές, ύψους 9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, αλλά στην ΤραινΟΣΕ.

Στο μεταξύ, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να κλείσει πάλι με ζημίες, αν και μικρότερες έναντι άλλων χρήσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της βιομηχανίας φτάνουν στα 145 εκατ. ευρώ, αν και εντός του 2015 καταβλήθηκαν στην τράπεζα 25 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης εξήγησε ότι «παρά το γεγονός ότι είχαμε δώσει προθεσμία έως σήμερα προκειμένου να εξοφληθούμε για τα τεύτλα που παραδώσαμε, αλλιώς θα προχωρούσαμε σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αποφασίσαμε να τηρήσουμε στάση αναμονής εν μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί η διοίκηση της εταιρείας με κυβερνητικά στελέχη».

Παράλληλα, ο κ. Μπογιαννίδης επανέλαβε εκ νέου ότι «διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση ότι θα σπείρουμε τα 250.000-300.000 στρέμματα που μας ζητούν, για να πέσει και το κόστος παραγωγής στα 250-300 ευρώ ο τόνος, αλλά και να δουλεύουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ ίσως και περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο, έναντι των τριών σήμερα». Έσπευσε δε να σημειώσει «αυτό που ζητούμε είναι στα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουμε με την εταιρεία να παρέχεται έγγραφη εγγύηση της πληρωμής μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε μαύρα Χριστούγεννα, εμείς και οι οικογένειές μας».

Απάντηση