Στην τελική ευθεία Μητσοτάκης-Μεϊμαράκης για τις εκλογές της Κυριακής

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαι το ανάποδο του Τσίπρα, εγώ δεν θα λαϊκίζω. Θα μπορέσω να φέρω στη ΝΔ πολίτες που ανήκουν στο μετριοπαθές κέντρο» – Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη ΝΔ, χρειάζεται πραγματικά, μια νέα έκδοση του κόμματος»

Λίγα 24ωρα έμειναν για τις γαλάζιες κάλπες που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο υποψήφιοι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με συνεντεύξεις σε ΜΜΕ δίνουν το στίγμα τους και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει την Κυριακή.

«Θα είμαι το ανάποδο του κ. Τσίπρα. Θα είμαι ένας πολιτικός που δεν θα λαϊκίζει και θα εκπροσωπεί σοβαρά τη χώρα στο εξωτερικό» διεμήνυσε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα του σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της Κυριακής. «Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να νικήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που διακρίνεται για την πολιτική του ανικανότητα» τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. «Δε θα πω για κανέναν ότι είναι λύση ήττας, εγώ είμαι λύση νίκης» συμπλήρωσε.

Εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα μπορέσω να φέρω στη ΝΔ πολίτες που ανήκουν στο μετριοπαθές κέντρο και βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ» τονίζοντας ότι «εάν δεν αισθανόμουν έτοιμος δεν θα είχα υποβάλει υποψηφιότητα».

Επέμεινε επίσης, στο αίτημα ανανέωσης υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχω εισπράξει από τους πολίτες είναι ένα αίτημα ανανέωσης και σοβαρότητας».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται και από το εσωτερικό τη ΝΔ για απολύσεις την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης είπε ότι «εγώ τη βρήκα αυτή την πολιτική και την εφάρμοσα όπως μπορούσα καλύτερα». «Είναι σαν να με ρωτάτε αν θεωρώ σωστές τις περικοπές στις συντάξεις» σχολίασε κρατώντας αποστάσεις από την πολιτική των απολύσεων. «Δεν θα ήταν καλύτερο αν είχαμε κάνει μια δημόσια συζήτηση με τον κ. Μεϊμαράκη για τα θέματα αυτά. Δεν σκέφτηκε ότι μπορεί και ορισμένοι να ήρθαν στη ΝΔ για την πολιτική αυτή των μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δήλωσε αντίθετος με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών τονίζοντας ότι νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην αύξηση της «μαύρης» εργασίας και την εισφοροδιαφυγή διαψεύδοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει πίεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στήριξη του ασφαλιστικού. «Εμένα δεν με έχει πάρει κανείς τηλέφωνο» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συζητώ με τους πάντες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνώ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη «αλά καρτ» δεν θα υπάρχει για τον κ. Τσίπρα κάθε φορά που θα έχει δυσκολίες με τους δικούς του βουλευτές.

Εξηγώντας ακόμα περισσότερο το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι «είναι υποχρέωσή μου να συνθέσω και να διχάσω» προαναγγέλλοντας, ωστόσο, παρεμβάσεις. «Υπάρχουν άνθρωποι, στελέχη της ΝΔ που πρέπει να φύγουν από το κόμμα» συμπλήρωσε.

«Θα αξιοποιήσω τα στελέχη με βάση τις ικανότητες τους. Έχω μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο με καλά λόγια για τον κ. Γεωργιάδη. Ζήτημα ενότητας την επόμενη ημέρα για τη ΝΔ δεν θα υπάρξει» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

«Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη θέση του αντιπροέδρου αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη για ταχύτερη σύγκληση του συνεδρίου της ΝΔ

«Τι ακριβώς διεκδικούν όσοι μιλούν εξ ονόματος του Κώστα Καραμανλή; Πέντε λεπτά δημοσιότητας μόνο» ήταν το σχόλιο του για τις παρεμβάσεις που υποστηρίζουν ότι κάνει ο πρώην πρωθυπουργός τονίζοντας με έμφαση: το κόμμα δεν έχει βασικό μέτοχο.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται για τη δήλωσή του ότι η ΝΔ θα είναι έτοιμη σε 111 ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάθε ημέρα που περνάει θα είμαστε όλο και πιο έτοιμοι». Πρόσθεσε με νόημα «καρφώνοντας» τον κ. Μεϊμαράκη: Εδώ δεν ήμασταν έτοιμοι να διοργανώσουμε εσωκομματικές εκλογές.

«Θα στήσουμε ένα κόμμα με νέες οικονομικές δυνατότητες. Αν χρειαστεί θα δουλέψουμε και από τα σπίτια μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξει μετακίνηση από τη Ρηγίλλης που, όπως είπε, μηνιαίως κοστίζει 90.000 ευρώ.

Μεϊμαράκης: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη ΝΔ

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την Νέα Δημοκρατία, όπως έκανα πάντα, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Είμαστε σε ευγενή άμιλλα, οι πολίτες θα επιλέξουν, από κει και πέρα θα συνεχίσουμε» είπε για την αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σχολιάζοντας την διαδικασία τόνισε πως «είναι εσωκομματική διαδικασία, που ενδιαφέρει τον κόσμο, όμως μπροστά στα σημαντικά προβλήματα δεν απασχολεί τους πολίτες τόσο πολύ. Μείναμε πίσω, υπολόγιζα πως οι εκλογές θα κρατούσαν 20 μέρες και πάμε στους τρεις μήνες. Από πέρυσι τέτοια εποχή εμείς έχουμε εκλογές κι εγώ από Δευτέρα θα συνεχίσω να τρέχω γιατί έχω πάρει φόρα»!

Η ανανέωση σε ένα κόμμα δεν είναι μόνο ηλικιακή, επειδή διαβάζω ότι λένε κάποιοι ότι ο κόσμος ψήφισε 60% ανανέωση, είπε ο κύριος Μεϊμαράκης μιλώντας στον Ant1 και εξήγησε πως «το αν επιλέξω στελέχη μόνο βάσει ηλικίας, θα είναι παρεΐστικο κριτήριο. Πρέπει ο οποιοσδήποτε να έχει περάσει μέσα από την κοινωνία, και θέλω ένα σύστημα που θα δίνει ίδιες ευκαιρίες και στον γιο του πρώην υπουργού με τον γιο του αγρότη και από εκεί και πέρα ο καθένας ανάλογα με την αξία του να εξελιχθεί». Σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός πως πολλά μέλη της ΚΟ της ΝΔ σήμερα έχουν το ίδιο επώνυμο με πρώην βουλευτές, είναι δηλαδή συγγενείς τους, είπε: «Κάποιοι έχουν ψηθεί από τους σημερινούς βουλευτές της ΝΔ, όπως πχ, ο Καραμανλής ο Κώστας, που τον ξέρω κι από μικρό, όταν ήμασταν φοιτητές πούλαγε την Δημοκρατική Πρωτοπορία, ήτανε γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, είχε ψηθεί στην κοινωνία πριν γίνει βουλευτής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη φορά που εξελέγη, τον βοήθησε το όνομα και μπράβο του».

«Δεν είμαστε ταξικό κόμμα, θέλουμε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, αλλά επειδή έχουμε συνθετικό λόγο και όχι συγκρουσιακό, θέλουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και τον άνεργο και τον αγρότη, όλους» επανέλαβε ο κύριος Μεϊμαράκης το όραμά του για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία.

Σίγουρα, την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία θα υπάρξουν εντάσεις, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ενώ δεν απέκλεισε και αποχωρήσεις, εφόσον «κάποιοι δεν προσαρμόζονται στις συλλογικές αποφάσεις».

Βεβαίως και υπήρχαν αντιδράσεις όταν κάναμε απολύσεις, να σας πω εγώ πόσοι βουλευτές ερχόντουσαν και μου έλεγαν πως δεν θα ψηφίσουν, ενώ ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, είπε ακόμα ο κύριος Μεϊμαράκης.

Χρειάζεται πραγματικά, μια «νέα έκδοση» του κόμματος, δήλωσε και αναφορικά με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται μέσα στη Νέα Δημοκρατία, διευκρίνισε ότι είναι καλό να ακούγονται στα όργανα του κόμματος όλες οι φωνές, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται στις συλλογικές αποφάσεις. «Αυτό κάναμε και το καλοκαίρι και πήραμε 28% στις εκλογές, αλλιώς αν αποχωρούσαμε και αφήναμε το ευρωπαϊκό πεδίο στον Τσίπρα, όπως υποστήριξαν τότε κάποιες φωνές στο κόμμα, θα παίρναμε το 15% που μας έδιναν και δημοσκοπικά», είπε.

Απάντηση