Το παιδί σας δεν είναι ο κολλητός σας

Ένα απ´τα πιο συχνά λάθη που συνηθίζουν να κάνουν οι γονείς είναι να θεωρούν το παιδί τους το πιο έμπιστο άτομο για ότι τους απασχολεί και τον πιο καλό τους φίλο. Αν και η σχέση γονιού-παιδιού είναι απ´τις πιο σημαντικές σχέσεις και γεμάτη αγάπη, ο γονεικός ρόλος εκτός από συναισθηματικός, πρέπει να είναι και λειτουργικός, κυρίως όσο μεγαλώνει το παιδί για την υγιή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Για ένα παιδί ενός έτους ο λειτουργικός ρόλος του γονιού σχετίζεται με την αλλαγή πάνας, ενώ για ένα παιδί 8 ετών σχετίζεται με την βοήθεια στα μαθήματα του σχολείου. Αντίστοιχα για έναν έφηβο 15 ετών ο γονέας μέσα έχει τον λειτουργικό ρόλο να του διδάξει την υπευθυνότητα στη ζωή. Όσο το παιδί μεγαλώνει ο γονιός οφείλει να γίνεται περισσότερο λειτουργικός παρά συναισθηματικός. Μέσα στην έννοια λειτουργικός γονέας υπάρχει και η θέσπιση ορίων. Μέσα από τα όρια μαθαίνει το παιδί να κατανοεί τι είναι ασφαλές και τι όχι, τι σωστό και τι όχι και κυρίως να προστατεύεται.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που το παιδί σας δεν πρέπει να είναι ο κολλητός σας. Το παιδί χρειάζεται να είστε δίπλα του ως γονιός για να νιώθει ασφάλεια, να μεγαλώνει ως παιδί, να μην παίρνει δικά σας βάρη, ούτε να μπαίνει σε άλλες θέσεις, όπως αυτή του συντρόφου ή του φίλου. Είναι σημαντικό να έχετε φιλικές σχέσεις με το παιδί σας, αλλά δεν ωφελείται πουθενά με το να μαθαίνει τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις ή τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Μόνο όταν εξυπηρετεί τη μεταξύ σας επικοινωνία ή τον κρατάτε σε επαφή με τον τρόπο που ζείτε χρειάζεται να μοιράζεστε τέτοιου είδους πληροφορίες (πχ. δεν έχουμε αρκετά χρήματα αγάπη μου να αγοράσουμε αυτό).

Ένα κριτήριο για να διαχωρίσετε αυτά τα δύο είναι το αίσθημα της ανακούφισης αφού μιλήσετε με το παιδί σας. Τότε ακριβώς είναι η στιγμή να αντιληφθείτε πως έχετε πέσει στην παγίδα να βλέπετε το παιδί σας σαν φίλο.

Το να διατηρείτε τα όρια στην σχέση σας με το παιδί σας διευκολύνει το ίδιο να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις ως ενήλικας, να επιλέγει σωστά και να μην μπερδεύει την θέση του με τους γύρω του. Αν από μικρό κουβαλάει βάρη και μπαίνει στην θέση του ψυχολόγου, τότε αντιστρέφονται τα πράγματα… μεγαλώνει ως ώριμο παιδί που πιθανόν αύριο να γίνει ένας ανώριμος ενήλικας! Αν αγαπάτε το παιδί σας, ψάξτε να βρείτε καλούς φίλους να σας ακούνε ή απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν δυσκολεύεστε! Έτσι, και εσείς θα νιώθετε όμορφα και το παιδί σας θα μεγαλώνει ήρεμο!

Απάντηση