Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS

Ήταν Νοέμβριος του 1990, όταν το περιοδικό «Life» δημοσίευσε τη φωτογραφία του νεαρού David Kirby. Το σώμα του εξαϋλωμένο, σχεδόν λείψανο, χτυπημένο από το ΑIDS. Το βλέμμα του έμοιαζε να κοιτάζει κάτι εξωπραγματικό, που όσοι ήταν δίπλα του δεν μπορούσαν να αντιληφθούν. Γύρω του, πάνω του σχεδόν, μέλη της οικογένειάς του, να πενθούν ήδη εσωτερικά για τον γιο, αδελφό τους που περνούσε τις τελευταίες του ώρες. Η εικόνα αυτή στοίχειωσε τον δυτικό κόσμο και εδραίωσε ένα νέο πρόσωπο, μια νέα αντίληψη για το AIDS παγκοσμίως.

Ο David τη στιγμή που έπαιρνε τις τελευταίες του ανάσες έγινε σύμβολο και κατέρριψε κάθε άλλοθι που είχε επιστρατευθεί ως τότε για τη δαιμονοποίηση όσων πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια. Η φωτογραφία ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με την επιδημία του AIDS, που έχει στερήσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

O David γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Οχάιο και ήταν ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ήδη από τη δεκαετία του 1980. Στα τέλη της δεκαετίας αυτής έμαθε πως έχει προσβληθεί από τον ιό του ΑIDS. Τότε ζούσε στην Καλιφόρνια, εντελώς αποξενωμένος από τους γονείς του. Αμέσως επικοινώνησε μαζί τους και τους ζήτησε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι. Ήθελε να πεθάνει με την οικογένειά του γύρω του. Οι γονείς του τον δέχθηκαν πίσω χωρίς δεύτερη σκέψη.

Απάντηση