3 τροφές που καταπολεμούν το κοιλιακό λίπος

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και παρατηρείτε ότι η κοιλιά σας σαν να φούσκωσε λιγάκι. Και τότε είναι που αναρωτιέστε τι λάθος κάνετε. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι καθημερινοί σας ρυθμοί μπορεί να συμβάλουν στη μείωση ή στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το εσωτερικό σας ρολόι μπορεί να πυροδοτήσει τον πόθο σας για φαγητό, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά. Αν όμως, ακολουθείτε ένα πρόγραμμα τόσο στη διατροφή σας όσο και στις ώρες που κοιμάστε, τότε θα χάσετε πολύ πιο εύκολα το λίπος στην κοιλιά σας. Επίσης, υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του εσωτερικού σας ρολογιού και στην απόκτηση επίπεδης κοιλιάς. 

Τα ψάρια πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας, γιατί εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στη υγεία, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, συμβάλουν στην παραγωγή της μελατονίνης, μια ορμόνη που βοηθάει τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Η αϋπνία έχει συνδεθεί με αύξηση του σωματικού βάρους και του κοιλιακού λίπους. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Καλές πηγές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος.

Αν χρειάζεστε μια καλή δικαιολογία για να φάτε ξηρούς καρπούς, τώρα την έχετε. Διότι οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο το οποίο βοηθάει στη παραγωγή της μελατονίνης και κατ επέκταση συμβάλει σε έναν ποιοτικό ύπνο και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Επίσης, η έλλειψη μαγνησίου παίζει ρόλο στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και στην κατάθλιψη, δύο συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων. Μια μελέτη από ερευνητές του USDA που δημοσιεύτηκε το 2010, έδειξε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνία, ώστε να κοιμούνται ήρεμα το βράδυ. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα καρύδια, οι φακές, η σόγια, τα ψάρια και τα μαύρα φασόλια, καθώς και τα πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά όπως το πίτουρο.

Ενώ η σχέση μεταξύ ασβεστίου και απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το γάλα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους της κοιλιάς. Μια μελέτη στο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα το 2010, διαπίστωσε τη μείωση του κοιλιακού λίπους σε 100 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, σε σχέση με εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου ασβέστιο

Απάντηση