Από μια κουρτίνα ξέσπασε η κόλαση φωτιάς στο Ντουμπάι;

Φωτογραφία ντοκουμέντο καταγράφει τη στιγμή της έναρξης της πυρκαγιάς στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Address Downtown» – Μαρτυρίες-σοκ από τους διασωθέντες: Ο ένας έσπρωχνε τον άλλο για να διαφύγει – Αναπάντητα ερωτήματα για την ταχύτατα επέκταση της φωτιάς

Μια κουρτίνα ίσως να αποτελεί το κλειδί του μυστηρίου για την κόλαση φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο Ντουμπάι προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο πολυτελές ξενοδοεχείο «Address Downtown».

Αν και ακόμα οι αρχές του Ντουμπάι δεν έχουν δώσει καμία επίσημη εξήγηση για το τι προκάλεσε την μεγάλη πυρκαγιά, φωτογραφικά καρέ ίσως έχουν την απάντηση. Σε μια από τις φωτογραφίες φέρεται να καταγράφεται η στιγμή της εκκίνησης της πυρκαγιάς στο μπαλκόνι του του 20ου ορόφου με μάρτυρες να λένε στο CNN οτι όλα ξεκίνησαν όταν έπιασε φωτιά στην κουρτίνα ενός δωματίου. Η εκδοχή αυτή, ωστόσο, προκαλεί νέα ερωτήματα για τον ταχύτατο ρυθμό επέκτασης της φωτιάς και για το γιατί αργοπόρησε η ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης.

H φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά

Η δύναμη της πυρκαγιάς ήταν τόσο μεγάλη ώστε το ξενοδοχείο των πέντε αστέρων με τα 200 δωμάτια και τις 600 διαμερίσματα-σουίτες να «καπνίζει» ακόμα και σήμερα, 20 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγίας.

Μαρτυρίες-σοκ από τους διασωθέντες

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες ορισμένων εκ των διασωθέντων που μιλούν για σκηνές με τον έναν άνθρωπο να καβαλάει τον άλλο για να σωθεί ενώ οι φλόγες «έτρωγαν» το 63 ορόφων κτήριο. «Θα πίστευες ότι είναι μια κατάσταση στην οποία πρώτα θα έπρεπε να απομακρυνθούν τα γυναικόπαιδα. Ωστόσο μόνο αυτό δεν συνέβη. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλο, πατούσε πάνω του για να διαφύγει» περιγράφει ο Άνγκους Βίλαρ, ο βρετανός τουρίστας που χρειάστηκε να κουβαλήσει στην πλάτη του την ανάπηρη μητέρα του για να τη γλιτώσει.

«Η θερμότητα ήταν απίστευτη. Τότε ο κόσμος πανικοβλήθηκε και άρχισε να τρέχει ανεξελέγκτα πηδώντας πάνω από τα κάγκελα. Και δεν υπήρξε ενεργοποίηση συναγερμού» αφηγείται ο Ιρλανδός Κένεθ Φλίν.

«Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν… Πίστευα ότι ήταν ταινία» περιγράφει η τραγουδίστρια Ανίτα Γουίλιαμς.

To ξενοδοχείο «καπνίζει» ακόμα μετά από 20 ώρες

Έμεινε στο κενό για μισή ώρα περιμένοντας να τον σώσουν

Η πιο απίστευτη ιστορία, ωστόσο, ανήκει σε έναν φωτογράφο ο οποίος έμεινε να αιωρείται στο κενό έξω από το φλεγόμενο ξενοδοχείο για τουλάχιστον μισή ώρα περιμένοντας τη διάσωσή του.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο βρισκόταν με έναν φίλο σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες για λογαριασμό της εφημερίδας που εργάζεται από το σόου των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ξεσπάσει φωτιά» φώναξε ο φίλος του τρέχοντας προς την πλησιέστερη έξοδο, ενώ ο φωτογράφος έβλεπε «τον καπνό να προσεγγίζει το μπαλκόνι».

Καθώς δε μπορούσε να γνωρίζει ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση εντός του κτιρίου και φοβούμενος ότι θα πέθαινε από τις αναθυμιάσεις, συνειδητοποίησε ότι η «μόνη επιλογή που είχε» για να επιβιώσει ήταν να κρεμαστεί από το μπαλκόνι και να περιμένει για βοήθεια.

«Είδα ένα ανθεκτικό σκοινί», το οποίο ήταν δεμένο στην εξωτερική πλευρά της ειδικής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τζαμιών στα παράθυρα του ξενοδοχείου.

«Ξετύλιξα γύρω στα 30 μέτρα, έδεσα το σκοινί στη ζώνη μου και στον φωτογραφικό μου εξοπλισμό και κατέβηκα από το μπαλκόνι».

Η πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 άνθρωποι, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων The Address Downtown, που βρίσκεται σε έναν ουρανοξύστη 63 ορόφων στο κέντρο του Ντουμπάι, σε κοντινή απόσταση από τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, το Μπουρζ Χαλίφα (828 μέτρα) κι ενώ χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί τουρίστες, είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να υποδεχθούν το 2016.

Απάντηση