Θα Δουλεύουμε Στο Μέλλον Όλοι Χωρίς Καρέκλες;

 

Φαρμακευτικές έρευνες στην Ελβετία, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν δείξει πως το πολύ καθισιό κάνει κακό στην υγεία σας (συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στην καρδιά, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκία). Δείτε τι έκαναν Ολλανδοί αρχιτέκτονες για να ξεπεράσουν το πρόβλημα: αφαίρεσαν τις καρέκλες.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, έχουν καταλήξει να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι σε ένα γραφείο. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, να μην χρειάζεται πλέον να κάθεστε σε μία καρέκλα τουλάχιστον τις 8 ώρες την ημέρα που βρίσκεστε στον χώρο εργασίας σας;

Η Raaaf, μία Ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρία, θέλησε να κάνει ένα εργασιακό πείραμα όπου θα ενθάρρυνε τους εργαζομένους να στηρίζονται ή και να ξαπλώνουν την ώρα που εργάζονται. Η Raaaf και η καλλιτέχνης Barbara Visser ξεκίνησαν να δουλεύουν το συγκεκριμένο κόνσεπτ νωρίτερα μέσα στη χρονιά και έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος εργασίας στο Άμστερνταμ όπου δεν υπάρχουν ούτε καρέκλες ούτε γραφεία.

Πώς θα σας φαινόταν να μην υπάρχουν καρέκλες να κάθεστε στο γραφείο σας αλλά να μπορείτε να ξαπλώνετε όσο δουλεύετε;

Πώς θα σας φαινόταν να μην υπάρχουν καρέκλες να κάθεστε στο γραφείο σας αλλά να μπορείτε να ξαπλώνετε όσο δουλεύετε;

«Έχουμε αναπτύξει ένα κόνσεπτ όπου οι καρέκλες και τα γραφεία δεν υπάρχουν πια. Αντιθέτως, θελήσαμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπος εργασίας στα πλαίσια ενός πειράματος», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Raaaf.

O χώρος είναι γεμάτος με μεγάλα, πολύπλευρα και τρισδιάστατα σχήματα που έχουν διαφορετικά μεγέθη και ύψη που φτάνουν είτε μέχρι τη μέση είτε μέχρι τον ώμο. Από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να«κάτσουν», να σταθούν ή να ξαπλώσουν όπως θέλουν.

Το συγκεκριμένο πείραμα ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγο καιρό ενώ ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Groningen έχουν πλέον αναλάβει να μελετήσουν τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου χώρου εργασίας. 

Απάντηση