Ο CEO που δίνει $10.000 σε όσους… παραιτούνται

Μια δελεαστική προσφορά για όσους εγκαταλείπουν την εταιρεία, έχει η εταιρεία εσωρούχων Adore Me, η οποία έχει τη μορφή επιταγής αξίας 10.000 δολαρίων.

Την ασυνήθιστη αυτή τακτική των «αποχαιρετιστήριων επιταγών» που χορηγούνται σε εργαζομένους οι οποίοι αποχωρούν με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία, τείνουν όλο και περισσότερο να εφαρμόζουν ειδικά οι start ups επιχειρήσεις.

Η startup που τα τελευταία τρία χρόνια βλέπει συνεχώς τα έσοδά της να αυξάνονται, φαίνεται πως τιμάει όσους θεωρεί πως έκαναν σκληρή δουλειά και προσπάθεια για την εταιρεία, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο CEO, Morgan Hermand-Waiche.

http://img.sxsw.com/2014/spg_images/IAP25135.png

Adore Me shoot

«Είναι απλά ένας τρόπος να πω ευχαριστώ», συμπλήρωσε ακόμα ο Hermand-Waiche. «Ίσως μια μέρα γυρίσουν πίσω, ίσως πουν στους φίλους τους γι ‘αυτό και ίσως αυτό μας φέρει κάποια αναγνώριση», τόνισε ακόμα.

Εν τω μεταξύ, η Adore Me που «αγκαλιάζει» όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου μεγέθους, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και αυτή η τακτική φαίνεται ότι ενισχύει θετικά τη μάρκα.

Adore Me shoot

Η Adore Me είναι το Νο 2 εταιρεία λιανικής και το Νο 14 συνολικά στη λίστα του Inc. 5000, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει αυξηθεί εντυπωσιακά με ποσοστό 15,606% σε μόλις τρία χρόνια.

 

Adore Me

«Θέλουμε να επιβραβεύουμε οποιονδήποτε έχει δουλέψει σκληρά στην επιχείρηση», σημειώνει ο Morgan Hermand-Waiche, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η επιδίωξη να διαμορφωθεί ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί πρωταρχικό στόχο για πολλές επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό ενσωματώνουν τέτοιες τακτικές στην οργανωσιακή τους κουλτούρα. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική που στοχεύει τόσο στο υπάρχον όσο και στο μελλοντικό προσωπικό και αναζητά να δημιουργήσει «πιστά» στελέχη.

Ο Hermand –Waiche, αντίθετα με τις ενστάσεις πολλών σε αυτή την πολιτική- υπογραμμίζει ότι τα 10.000 δολάρια αποτελούν για κάποιον κίνητρο να παραμείνει στη δουλειά. Ή μήπως όχι; Γιατί, «σε μια δεύτερη ανάγνωση» θα μπορούσε αυτό το ποσόν να ωθήσει κάποιους σε παραίτηση προκειμένου να το λάβουν και κατόπιν να αναζητήσουν εργασία στον ανταγωνισμό….

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το «δώρο» αυτό προσφέρεται επιλεκτικά σε κάποιους από αυτούς που αποχωρούν και προσθέτει ότι «κανένας υπάλληλος δεν θα ήθελε να φύγει από μια εταιρεία που συμπεριφέρεται με τόσο καλό τρόπο στους υπαλλήλους τους;».

Σε θέματα ανταμοιβών υπαλλήλων όμως, υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από τα τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. «Για ποιο λόγο να πληρώσεις κάποιον για να φύγει τη στιγμή που θέλεις να τον κρατήσεις;», σημειώνει ο Bruce Elliott, διευθυντής του οργανισμού Society of Human Resource Management. Τα χρήματα μπορεί να ωθήσουν έναν ικανό υπάλληλο να φύγει και να απευθυνθεί στον ανταγωνισμό, όπως σημειώνει και προσθέτει ότι, «οι start ups έχουν ενσωματώσει πολλές καινοτόμες πολιτικές προσφέροντας πλεονεκτήματα και παροχές προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι σωστή».

Για το θέμα της εργασιακής δέσμευσης έχουν γίνει πολλές μελέτες και πολλές από αυτές καταδεικνύουν ότι κάποιες παροχές και «δώρα» μπορεί να εξισορροπούν τους χαμηλούς μισθούς ή τις υπερωρίες. Για παράδειγμα, η εταιρεία Adore Me δεν αποκαλύπτει τι μισθό δίνει στους υπαλλήλους της παρά το γεγονός ότι ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι αρκετά γενναιόδωρη. Άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν πρωινό κάθε Δευτέρα, μαθήματα yoga εντός του εργασιακού χώρου και δωρεάν μεταφορά με ταξί σε περίπτωση που δουλεύουν υπερωρίες.

«Η επιταγή που δίνουμε δεν διαφέρει πολύ από ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή τις γονικές παροχές που μπορεί να προσφέρουν άλλες επιχειρήσεις. Είναι ένας τρόπος να πούμε «ευχαριστώ». Ίσως έτσι μια μέρα να επιστρέψουν ή να μιλήσουν με καλά λόγια για την εταιρεία σε φίλους, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά», σημειώνει ο κ. Hermand-Waiche.

Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να αγνοείται είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην παλιά τους δουλειά και αποτελούν κέρδος για την επιχείρηση καθώς είναι ήδη εκπαιδευμένοι, μυημένοι στην οργανωσιακή κουλτούρα και έτοιμοι να ενσωματωθούν στο εργασιακό περιβάλλον

Απάντηση