ΠΑΣΟΚ: «Σκάνδαλο» με την κομματοκρατούμενη εταιρεία-φάντασμα του Σκουρλέτη

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι ο κ. Σκουρλέτης, «διορίζει και πρόεδρο και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε μια εταιρεία για την οποία αρνήθηκε να καταθέσει έκθεση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους…»

«Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το νέο κρούσμα σπατάλης δημοσίου χρήματος, αλλά και αδιαφάνειας από πλευράς του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, να ιδρύσει ΔΕΚΟ «φάντασμα» με κόστος για το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Μπορούμε να μιλάμε για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διορισμών κομματικού στρατού από την κυβέρνηση, αναιρώντας κάθε προεκλογική ρητορική. Ο Πάνος Σκουρλέτης, συνεχίζοντας το έργο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στελεχώνει τη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων που είχε σκοπό την κατασκευή του ελληνο-τουρκικού αγωγού, το οποίο όμως έργο δεν θα γίνει…», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σκάνδαλο αποτελεί στην εποχή των περικοπών συντάξεων και μισθών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μοιράζει απλόχερα δημόσιο χρήμα 1.000.000 ευρώ, στη χωρίς αντικείμενο εταιρεία-φάντασμα, Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ)», σημειώνει ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι ο κ. Σκουρλέτης, «διορίζει και πρόεδρο και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο σε μια εταιρεία για την οποία αρνήθηκε να καταθέσει έκθεση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που συγκροτείται με αποφάσεις υπουργών και όχι ΠΔ, όπως προέβλεπε ο νόμος, χωρίς υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων κατανομής των κονδυλίων» και προσθέτει ότι «μαζί με τα επτά μέλη ΔΣ και προφανώς άλλους τουλάχιστον 10 συνεργάτες-συμβούλους, για τον “ελληνορωσικό αγωγό” που μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ουσιαστικά βρίσκεται σε σημείο ανυπαρξίας».

«Μια νέα, πολυτελής, κομματοκρατούμενη εταιρία για αγωγό φυσικού αερίου, όταν σε όλους τους άλλους αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (Εastmed, TAP, IGB, IGI) συμμετέχουν οι εταιρίες ΔΕΠΑ & ΔΕΣΦΑ», τονίζει.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «σκάνδαλο με κορύφωση της σπατάλης δημοσίου χρήματος, της κομματοκρατίας, της αδιαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, του ευτελισμού κάθε έννοιας σοβαρής εθνικής ενεργειακής στρατηγικής».

«Απαράδεκτες και αδιανόητες μεθοδεύσεις! Να πάρουν πίσω τους κομματικούς διορισμούς!», υπογραμμίζει.

Να επισημανθεί ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και άρα δεν εφαρμόζονται σε αυτήν -και στις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει- οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έµμεσα στο Δηµόσιο. Mε απλά λόγια, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών τους στη Διαύγεια και δεν ισχύει για αυτές το πλαφόν για τις απολαβές.

Απάντηση