Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Καμπάνια για ολοκληρωθεί το ‘κέντρο δημιουργίας κι έκφρασης’ (βίντεο)

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ξεκινά καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του β΄ ορόφου

Καμπάνια για οικονομική ενίσχυση ώστε να αποπερατωθεί η ανακαίνιση και διαμόρφωση του δευτέρου ορόφου, που βρίσκεται ήδη σε στάδιο κατασκευών,  ξεκίνησε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης μίλησαν για το θέμα αυτό ο διευθυντής Αντώνης Γκαλίτσιος, η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φωτεινή Χαμιδελή και ο πρώην διευθυντής και νυν μέλος του ΔΣ, Γιάννης Τροχόπουλος

Οι εργασίες ανακαίνισης του 2ου ορόφου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας ξεκίνησαν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015. Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η αξιοποίηση του βραβείου «ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ», το οποίο παρέλαβε η βιβλιοθήκη (ανάμεσα σε 350 βιβλιοθήκες παγκοσμίως) το 2010, από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

Ο 2ος όροφος ανακαινίζεται, εκσυγχρονίζεται και μεταμορφώνεται σε ένα πολυχώρο εκδηλώσεων, με ειδικά διαμορφωμένο χώρο υποδοχής, για μικρούς και μεγάλους που θα μπορεί να φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Στον ίδιο όροφο θα παραμείνουν τα γραφεία προσωπικού δίνοντας έμφαση στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων, στην ανάπτυξη πιο δημιουργικού περιβάλλοντος εργασίας και φυσικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Εκεί θα διαμορφωθεί και χώρος για τη λειτουργιά της Future library, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είναι στρατηγικός εταίρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας και σκοπό έχει τη δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών, ώστε να ενισχύσει το ρόλο τους ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και διάδρασης.

Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης όλου του κτηρίου της Βιβλιοθήκης μαζί με την αναβάθμιση της τεχνολογικής της υποδομής στους υπόλοιπους χώρους της έγινε εφικτή με τη δωρεά του ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Μία δωρεά που συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας στους κατοίκους της Βέροιας και του νομού της Ημαθίας.
Η λειτουργία του 2ου ορόφου απαιτεί επιπλέον την αγορά πρόσθετου τεχνολογικού εξοπλισμού και επίπλωσης. Η Βιβλιοθήκη θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένη εκστρατεία ενημέρωσης στην συγκέντρωση του ποσού αυτού μέσω εύρεσης χορηγών αλλά απευθυνόμενη και στα μέλη της.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει χαρακτηριστεί «ελληνικό θαύμα». Από μία μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σύγχρονες Βιβλιοθήκες του κόσμου. Σήμερα αποτελεί  τον  πυρήνα της τοπικής κοινωνίας, με 31.375 εγγεγραμμένα μέλη (60% του πληθυσμού της Βέροιας), 800 επισκέπτες ημερησίως κάθε ηλικίας και ειδικά μαθητές (το 2014 τη Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 5.200 μαθητές), ενώ από το Νοέμβριο του 1999 ως το Νοέμβριο του 2015 ο δανεισμός (βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών κ.λπ.) ανήλθε στα 2.943.633 τεκμήρια!

Το 2010 ήρθε και η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της, με τη Βράβευσή της –ανάμεσα σε 350 Βιβλιοθήκες παγκοσμίως –με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates. Με τα χρήματα που συνόδεψαν το Βραβείο,  εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα για να εξοικονομείται ενέργεια, δημιουργήθηκε το media lab στον 1ο όροφο που κατακλύζεται από κόσμο και  αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός της εξοπλισμός. Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί με την ανακαίνιση και του 2ου ορόφου. Έτσι  θα έχει δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων,  που θα προσφέρει στο κοινό και τους καλλιτέχνες –συγγραφείς,  το ιδανικό περιβάλλον, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής, για να παρακολουθούν και να παρουσιάζουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες: παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές ταινιών, ακόμη και σεμινάρια μαγειρικής! Για τον εξοπλισμό όμως των χώρων αυτών  απαιτείται επιπλέον χρηματικό ποσό ύψους 100,000€.

Για το λόγο αυτό, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, πιστή για άλλη μια φορά στις καινοτόμες και πρωτοποριακές προτάσεις, ακολουθεί τους τρόπους χρηματοδότησης που εφαρμόζουν παγκοσμίως, μεγάλοι πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί σήμερα, και ανακοινώνει την έναρξη εκστρατείας υποστήριξης για τη συγκέντρωση του

απαιτούμενου χρηματικού ποσού από το ευρύ κοινό και τους υποστηρικτές της στη χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Η ενημέρωση για τους σκοπούς της εκστρατείας και τους τρόπους υποστήριξης γίνεται μέσω της πλατφόρμας support.libver.gr και ξεκινάει στις 11 Ιανουαρίου.
Ελπίζουμε και στη δική σας πολύτιμη συμβολή για τη διάδοση του μηνύματος

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΩΤΑ!

verianet.gr

Απάντηση