Γιατί το ερωτικό πάθος ξεθωριάζει μετά από 12 μήνες σχέσης

Το πάθος στα ζευγάρια κορυφώνεται ένα χρόνο μετά την έναρξη της σχέσης και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία. Και έως ότου κλείσουν τα ζευγάρια 16 χρόνια μαζί, βρίσκουν την ερωτική τους ζωή σχεδόν κατά το ένα τρίτο λιγότερο ικανοποιητική από όσο όταν άρχιζαν τη σχέση τους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί αρχίζει η

φθίνουσα πορεία του πάθους μετά από μόλις ένα χρόνο συνύπαρξης. Η μελέτη τους, όμως, υποδηλώνει ότι καθώς περνάει ο καιρός, οι διαφορές στην ερωτική επιθυμία μεταξύ των δύο φύλων γίνονται ολοένα εμφανέστερες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 έως 41 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν μία σειρά από ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή. Άλλοι από τους εθελοντές μόλις είχαν αρχίσει μία νέα σχέση και άλλοι βρίσκονταν σε σχέση για χρονικά διαστήματα που έφταναν τα 24 χρόνια.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση εμφανίζεται πολύ νωρίς στη σχέση και κορυφώνεται στους 12 μήνες.
Μία δεκαπενταετία αργότερα, όμως, είναι μειωμένη κατά 27% – και αυτό δεν σχετίζεται με το αν και πόσα παιδιά απέκτησε στο μεσοδιάστημα το ζευγάρι, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς» – το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ακαδημίας Σεξουαλικής Έρευνας (IASR).

«Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζεται σημαντικά από την ύπαρξη και την ηλικία των παιδιών, η παρούσα μελέτη δεν έδειξε ότι η απόκτηση παιδιών διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην σεξουαλική ικανοποίηση των ζευγαριών», σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου.

Αντιθέτως, οι καυγάδες και οι αραιές ερωτικές επαφές έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο στην ικανοποίηση αυτή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πάθος κορυφώνεται στη διάρκεια του πρώτου έτους σχέσης, διότι οι νέοι εραστές αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν ο ένας τις ερωτικές προτιμήσεις και επιθυμίες του άλλου. Αργότερα, όμως, μπορεί να μειώνεται εξαιτίας αναντιστοιχίας στην ερωτική επιθυμία, η οποία συνήθως παραμένει σταθερή στους άντρες αλλά ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου στις γυναίκες.

Απάντηση