Φέλντσταϊν: Ξεχάστε τα οικονομικά – Αυτοί είναι οι 4 γεωπολιτικοί κίνδυνοι του 2016

Οι κίνδυνοι, όπως εξηγεί ο γνωστός οικονομολόγος, απορρέουν κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και το Διαδίκτυο

Τέσσερις γεωπολιτικούς κινδύνους για το 2016 «βλέπει» για τον κόσμο ο γνωστός οικονομολόγος, Μάρτιν Φέλντσταϊν, υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι πιο σημαντικοί από οποιαδήποτε οικονομικά ρίσκα που πιθανόν να υπάρξουν το επόμενο έτος.

Οι κίνδυνοι, όπως εξηγεί, απορρέουν κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και το Διαδίκτυο.

1) Η Ρωσία παραμένει μια ισχυρή πυρηνική δύναμη με την ικανότητα να επιβάλλει τη δύναμη αυτή στο εξωτερικό. Ωστόσο, είναι και οικονομικά αδύναμη λόγω της πτώσης του πετρελαίου. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η δύναμη της Ρωσίας στηρίζεται πλέον, ολοένα και περισσότερο, στη χρήση στρατιωτικής βίας στο εξωτερικό, πρώτα στην Ουκρανία και τώρα στη Συρία. Μέχρι πρότινος η χώρα στήριζε τη δύναμή της στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον Φέλντσταϊν, η πρόκληση να βρει άλλους πόρους θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τον υπόλοιπο κόσμο.

2) Η Κίνα παραμένει μια φτωχή χώρα, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να φτάνει μόλις στο 1/4 των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι 4 φορές μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ το συνολικό της ΑΕΠ είναι σχεδόν ίσο. Ως αποτέλεσμα της ολοένα και αυξανόμενης οικονομικής δύναμής της, η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνει την επιρροή της κι έτσι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πιθανόν να έχουν λόγους να ανησυχούν στο μέλλον.

3) Στη Μέση Ανατολή, αν και η προσοχή έχει στραφεί στο Ισλαμικό Κράτος, η μεγαλύτερη απειλή είναι η σύγκρουση μεταξύ των Σιιτών και Σουνιτών μουσουλμάνων, μια διαμάχη που μαίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

4) Τέλος, το διαδίκτυο από μόνο του αποτελεί μια τεράστια απειλή καθώς είναι τόσο μεγάλο που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και δεν μπορεί να περιοριστεί από σύνορα και στρατούς. Οι απειλές είναι συγκεκριμένες, σύμφωνα με τον Φέλντσταϊν: Η παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμούς τραπεζών, σε προσωπικούς λογαριασμούς, σε Θεσμούς και Ινστιτούτα, κυβερνητικές υπηρεσίες και η κατασκοπεία.

Πέρα από αυτά κρίσιμο είναι και το θέμα πρόσβασης σε υποδομές όπως τα συστήματα ελέγχου στην αεροπορία, τους αγωγούς πετρελαίου και νερού, το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος κτλ.

Απάντηση