Σουφλέ ζαμπόν με τυρί βήμα βήμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά βαθύ μεγάλο σκεύος για σουφλέ. Το πασπαλίζουμε με φρυγανιά και 1-2 κουταλιές τριμμένη  στο υψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στο μισό κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γάλα. Ζεσταίνουμε το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο να αρωματιστεί.

.

Σε μέτρια φωτιά λιωνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2′. Αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο ψημένο αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα να ομογενοποιηθεί.
Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και πιπέρι καγέν. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας την κρέμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα με το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν κορφές που να στέκονται.
Ρίχνουμε δυο γεμάτες κουταλιές μαρέγκα στην κρέμα και ανακατεύουμε να αραιώσει το μίγμα. Στο μπολ με τη μαρέγκα αδείαζουμε τη μια γωνία τραβώντας τη μαρέγκα στην άλλη πλευρά. Αδείαζουμε μέσα όλη την κρέμα και με απαλές κινήσεις διπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Σε κάθε δίπλωμα πασπαλίζουμε λίγο τυρί. Κρατάμε λίγο τυρί για τη επιφάνεια του σουφλέ. Αδείαζουμε το μίγμα στο έτοιμο σκεύος.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα διπλωμένο κομμάτι αλουμινόχαρτο και τυλίγουμε το χείλος του σκεύος ώστε να προφυλάξουμε το σουφλέ από το να χυθεί έξω όταν φουσκώσει και να του δώσουμε σχήμα προς τα πάνω.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30′. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον για τα 20 πρώτα λεπτά. Όταν είναι έτοιμο έχει φουσκώσει αρκετά και έχει ροδινη επιφάνεια. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε στην επιφάνεια το τυρί που κρατήσαμε. Αφήνουμε στο φούρνο να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια. Ελέγχουμε αν ψήθηκα όπως και στα κέικ με ένα σουβλί. Πρέπει να βγαίνει στεγνό.

Μπορούμε να φτιάξουμε το σουφλέ, να το βάλουμε σε σκεύος και να το αφήσουμε καλά σκεπασμένο για 1-2 ώρες.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο σουφλέ ψιλοκομμένο ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριά Φλωρίνης ψημένη, ψιλοκομμένες γαρίδες και άλλα την ώρα που προσθέτουμε το τυρί. Όμως μόλις ψηθεί πρέπει να καταναλωθεί αμέσως γιατί πέφτει ο όγκος του όσο κρυώνει και συρρικνώνεται.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Απάντηση