Κοινή ημερομηνία καθόδου σε μπλόκα ψάχνουν οι αγρότες

Επιβεβλημένη θεωρείται από τους εκπροσώπους των αγροτών μια κοινή κάθοδος όλων των συντελεστών της παραγωγής και των συντονιστικών τους επιτροπών σε δυναμικές κινητοποιήσεις από αρχές Γενάρη, καθώς η συμμετοχή στο μπλόκο Πλατύκαμπου στη Λάρισα απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχει ζεστή πρόθεση από τους παραγωγούς να κατέβουν στο δρόμο ενόψει της συζήτησης των νέων μέτρων κατά του κλάδου στη βουλή από το νέο έτος.

Με αιχμή τα αιτήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό έβγαλαν 300 τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου οι Λαρισαίοι συνεταιριστές, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Αν και η κινητοποίηση είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, εντούτοις έδειξε δυναμική αντίδρασης ενάντια στα προωθούμενα μέτρα και λειτούργησε προς συσπείρωση των παραγωγών ενόψει του Γενάρη, που αναμένεται «θερμός».

«Η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο, επιμένει στα μέτρα που μας εξοντώνουν και βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, ενώ ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους αγρότες για «μια, ενιαία ημερομηνία κινητοποίησης, από την οποία δεν επιτρέπεται να λείψει κανείς».

Εν τω μεταξύ, από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν ήδη για το Γενάρη θα εξαρτηθεί ο βαθμός κλιμάκωσης της δράσης των αγροτών στις Εθνικές Οδούς ανά την Ελλάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε από την Ε.Ο.Α.Σ.Κ. στην Καρδίτσα, ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων κατά την οποία αποφασίστηκε την επόμενη ημέρα της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων, στις 7 Ιανουαρίου 2016, να συγκεντρωθούν τρακτέρ στις κεντρικές πλατείες όλων των χωριών στον κάμπο.

Παράλληλα ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούταςπροέτρεψε τα μέλη των συλλόγων να οργανώνουν συνεχώς συσκέψεις για την ενημέρωση των αγροτών γύρω από τα σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και για τις δυσμενέστατες συνέπειες που θα έχουν αυτά στο αγροτικό εισόδημα. Στόχος η προσέλκυση στον αγώνα όσο γίνεται περισσότερων παραγωγών, γεγονός που θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων.

Δεν αποκλείεται πάντως να γίνουν κι άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας στο μεσοδιάστημα μέχρι να αποφασιστούν τα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς.

«Είναι γελασμένοι οι κυβερνώντες αν νομίζουν ότι με υποσχέσεις, κάποιες πληρωμές και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα των αγροτών και να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα είναι τεράστια και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τα χαράτσια, η ακρίβεια και οι πλειστηριασμοί έγιναν πλέον μέρος της ζωής μας» τόνισε ο κ. Μπούτας προσθέτοντας πως «αποζημιώσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ενώ επίκειται και το νέο ασφαλιστικό που θα ισοπεδώσει τα δικαιώματα όχι μόνο των αγροτών, αλλά όλων των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων».

Απάντηση