Σιγανή ροή για τις εξαγωγές των ακτινιδίων

Με χαµηλούς για την εποχή ρυθµούς εξελίσσονται οι εξαγωγές για τα ελληνικά ακτινίδια, τα οποία είχαν µία πολύ ελαφριά ανάκαµψη από την προηγούµενη στάσιµη περίοδο, τη στιγµή που άλλες χρονιές τέτοιο διάστηµα η ροή ήταν τουλάχιστον «φυσιολογική», όπως λένε παραγωγοί και εξαγωγείς στην Agrenda.

Στην Άρτα οι τιµές παραγωγού ξεκίνησαν από τα 37-40 λεπτά το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Εκµετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) και στη συνέχεια, πιέστηκαν στα 20 λεπτά από τους εµπόρους, ενώ πέρυσι ήταν 40-43.

Μάλιστα, τα περισσότερα ακτινίδια τη φετινή χρονιά πουλήθηκαν απ’ τους παραγωγούς έναντι 30-37 λεπτών το κιλό και ορισµένα χαµηλότερης ποιότητας στα 28-30. Βέβαια, υπήρξαν και περιπτώσεις στην Άρτα κ. α. που η τιµή παραγωγού ήταν στα 15-16 λεπτά το κιλό.

«Ναι µεν βρίσκονται σε εφαρµογή οι εµπορικές συµφωνίες µας σε Αγγλία, Αµερική, Κίνα, αλλά υλοποιούνται µε πιο αργούς ρυθµούς», επισηµαίνει ο Αλ. Παπακώστας, µέλος του ∆.Σ. της ΖΕΥΣ Ακτινίδια, αποδίδοντας την κατάσταση στον ήπιο καιρό που παραδόξως επικρατεί έως αυτές τις µέρες στην Ευρώπη.

Επιπλέον, σηµαντικό ρόλο παίζουν οι χαµηλές τιµές ακτινιδίων της Ιταλίας, η οποία φέτος εµφανίζει µεγάλη παραγωγή, πάνω από 500.000 τόνους. «Οι Ιταλοί δεν έκαναν καλή συντήρηση στα κτήµατά τους, µε αποτέλεσµα οι τιµές να καταρρεύσουν», τονίζει ο υπεύθυνος πωλήσεων του Α.Σ.Ε.Α. Άρτας, Άγγ. Ψιλογιάννης. Ενδεικτικό είναι, σύµφωνα µε τον ίδιο, ότι οι έµποροι στην Ιταλία το προηγούµενο διάστηµα αγόραζαν ακτινίδια µε ανοιχτή τιµή, µε βάση τα 25 λεπτά το κιλό και εξόφληση σύµφωνα µε την τιµή των πωλήσεων. Έτσι, «εµείς πουλούσαµε φέτος το συσκευασµένο έναντι 70 λεπτών το κιλό, ενώ οι Ιταλοί 10-15 λεπτά παρακάτω, τη στιγµή που άλλες χρονιές τα ιταλικά πωλούνταν κατά 20 λεπτά παραπάνω απ’ τα δικά µας». Μάλιστα, όπως λέει λόγω του βακτηρίου PSA, που έχει προσβάλλει την καλλιέργεια στην γείτονα χώρα, οι Ιταλοί αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε την ποιότητα των προϊόντων και είναι αναγκασµένοι να τα διώξουν µέχρι τέλος Γενάρη. Γι’ αυτό, «προσπαθούµε εµείς να αξιοποιήσουµε το διάστηµα από τις 20 Φλεβάρη και µετά», συµπληρώνει.

Κτήµατα µπήκαν σε παραγωγή
Στην Ελλάδα σε αρκετές περιοχές σηµειώθηκαν υψηλές αποδόσεις, ενώ πολλά νέα κτήµατα µπήκαν φέτος σε παραγωγή, µε τους παράγοντες της αγοράς να ανησυχούν ότι σε 1-2 χρόνια που οι φυτεύσεις θα µπουν σε πλήρη παραγωγή, θα πιαστεί και το όριο των 200.000 τόνων. Μόνο στην Άρτα πέρυσι φυτεύτηκαν «περίπου 2.000 στρέµµατα», σηµειώνει ο κ. Ψιλογιάννης. «Ακόµα υπάρχουν ακτινίδια αµάζευτα», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας, ∆ηµήτρης Καββαδάς.  «Σηµαντικές ποσότητες», σύµφωνα µε τους συντελεστές του κλάδου, «δεν µαζεύτηκαν, καθώς δεν επαρκούν οι αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι, για παράδειγµα, στην Άρτα φτάνουν για 5.000 τόνους, τη στιγµή που η παραγωγή στην περιοχή κυµαίνεται στους 35.000-40.000 τόνους».

agronews.gr/

Απάντηση