ΝΔ: Η στρατηγική των «μονομάχων» για το τελευταίο 48ώρο

Σε θέσεις μάχης οι υποψήφιοι – «Αέρας στα πανιά τους» η δημοσκόπηση που δείχνει τη ΝΔ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι πιστεύουν στα… σημάδια των καιρών, θεωρούν ούριο άνεμο για τη ΝΔ τη δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μόλις 1% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το δεδομένο και οι τέσσερις υποψήφιοι ενέταξαν στην επιχειρηματολογία τους και τη φράση «την Κυριακή εκλέγουμε αρχηγό και αυριανό πρωθυπουργό». Κοινό τόπο όλων των επιτελείων αποτελεί η εκτίμηση πως η τελευταία δημοσκόπηση «θα κάνει καλό στη συμμετοχή, καθώς ανεβάζει το διακύβευμα της εσωκομματικής κάλπης».

Στην τελική ευθεία προς την εκλογική διαδικασία οι υποψήφιοι κάνουν και τις απαραίτητες αλλαγές στη φρασεολογία τους, προφανώς με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Ενότητα είναι η λέξη που κυριαρχεί, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο και σιγά- σιγά στην αρμοδιότητα των ιστορικών τις σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες.

«Το καραμανλικό DNA της Νέας Δημοκρατίας μας εμπνέει όλους» διαμηνύει, με συνέντευξή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δύο 24ωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη γαλάζια παράταξη. Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ εκτιμά, μιλώντας στα «Νέα» ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή, δίνει έμφαση στο κεντροδεξιό στίγμα του κόμματος, ενώ για την αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα τονίζει ότι η ΝΔ θα κινηθεί «με σύνεση, μέτρο και λογική, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες».

«Στην Νέα Δημοκρατία πρέπει να μάθουμε νικητές και ηττημένοι να συμβιώνουμε και να τελειώσει το ότι ο νικητής διαγράφει τον ηττημένο ή ο ηττημένος παραιτείται» είπε το πρωί της Παρασκευής ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι διαφορές μεταξύ μας, κεντρώων δεξιών, φιλελεύθερων κλπ είναι ελάχιστες, μπροστά σε αυτές που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι στην ουσία ρουσφέτια και «ρυθμίσεις για να βολέψουμε τους δικούς μας».

Στις δηλώσεις Μπουτάρη που… ψήφισε Μητσοτάκη, επέλεξε να απαντήσει- μέσω twitter- ο Απόστολος Τζιτζικώστας: «Με τον Γιάννη Μπουτάρη τα αισθήματα είναι αμοιβαία, αλλά εγώ δεν ξέρω κάποιον Αριστερό που να θέλει το καλό της Νέας Δημοκρατίας», έγραψε το πρωί της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουτάρης δήλωσε απογοητευμένος από τη ρητορική Τζιτζικώστα που «έχει λόγο πιο δεξιά και από δεξιά».

Ατυχή έκφραση χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την άποψη που εξέφρασε την Πέμπτη ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηγέτης χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «δημαγωγός, καταστροφέας και ολετήρας» για τον πρωθυπουργό. Παράλληλα υποστήριξε ότι η συζήτηση για πιθανή συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ «βλάπτει σοβαρά τη ΝΔ».


Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, πάντως, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της
χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου.

Σύμφωνα με την ΚΕΦΕ:

-Ψηφίζεις σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.

-Μπορείς να δεις όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας nd.gr ή να ενημερωθείς από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

-Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

-Πριν κάποιος ψηφίσει συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/ εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του.

-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο).

-Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

-Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, ψηφίζεις στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισες την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.

-Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

-Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Απάντηση