Οργανωμένο σχέδιο κατάρρευσης συστημικής τράπεζας – Πως γλυτώσαμε την καταστροφή

Συμφέροντα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων έστησαν σχέδιο εξόντωσης μεγάλης συστημικής τράπεζας, με στόχο την κατάρρευσή της, ώστε να πέσουν στα χέρια τους -έναντι πινακίου φακής- τεράστια περιουσιακά της στοιχεία και, βέβαια, χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τη μεγάλη αποκάλυψη στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών το «κόλπο γκρόσο» αναπτύχθηκε πλήρως στη διάρκεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, με στόχο η συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα να οδηγηθεί σε διαδικασία υποχρεωτικής «εξυγίανσης» (resolution).

Αυτό θα είχε συνέπεια μια χιονοστιβάδα που θα έπαιρνε. παραμάζωμα όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, αδυνατίζοντας δραματικά τη θέση της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μορφή νέων επαχθών μέτρων για τον ελληνικό λαό, τα οποία -εν τέλει- η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει, ακριβώς χάρη στο «χτίσιμο» μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης. Για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη και έρευνα πανίσχυρου ευρωπαϊκού ελεγκτικού οίκου μετά από καταγγελία.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα Εφημερίδας των Συντακτών έχει ως εξής:

Σχέδιο που θα οδηγούσε μοιραία στην αποδόμηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος υποψιάζονται θεσμικοί παράγοντες ότι επιχείρησαν να θέσουν σε λειτουργία ορισμένα τραπεζικά στελέχη που συνεργάζονται στενά με ξένα funds. Αυτό αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, από πηγές που προφανώς αντιλαμβάνονται καλύτερα πρόσωπα και πράγματα σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Όπως τουλάχιστον λέγεται, το σκηνικό στήθηκε κατά τη διάρκεια των stress tests και αναπτύχθηκε με μεθοδικότητα στη συνέχεια, για να εκδηλωθεί τον καιρό που οι ελληνικές τράπεζες είχαν προγραμματίσει τις πρόσφατες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το «βιβλίο» μίας τράπεζας έμεινε ανεπιτυχώς ανοικτό για είκοσι ημέρες στο εξωτερικό, για να συγκεντρωθούν τελικά τα περισσότερα από τα απαιτούμενα κεφάλαια τις τελευταίες δύο ημέρες, από Έλληνες μεγάλους επενδυτές στο εσωτερικό.

Το επικίνδυνο αυτό σενάριο για τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του τόπου, φαίνεται να στήθηκε σε συνεργασία με ορισμένους «ακτιβιστές» των hedge funds. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μία περίπτωση λέγεται ότι παρείχε διεθνής τράπεζα γερμανικών συμφερόντων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός μοχλός για την επιτυχία του σχεδίου ήταν να οδηγηθούν μία ή δύο μεγάλες τράπεζες στη διαδικασία του resolution και να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία, μεταξύ των οποίων βέβαια και πώληση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματικών δανείων αντί πινακίου φακής.

Στην περίπτωση αυτή οι εξελίξεις θα έπαιρναν τη μορφή χιονοστιβάδας στην αγορά και η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρισκόταν με το περίστροφο στον κρόταφο από τους δανειστές, σε μία πολύ ευαίσθητη πολιτικά και εθνικά περίοδο. Η ζημιά για τη χώρα θα ήταν μεγάλη.

– See more at: http://arouraios.gr/2015/12/organomeno-sxedi-katarreusis-sistimikis-trapezas/#sthash.XeX3iKUP.dpuf

Απάντηση