Επικαλέστηκε το παράδειγμα τράπεζας που κρατά προμήθεια 3% για κάθε συναλλαγή από γνωστό ζαχαροπλαστείο
«Έχουμε πάρα πολλούς έλληνες πολίτες που μπορεί να έκαναν μαθήματα φορολογικής συνείδησης, αλλά έχουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης λίγες ώρες μετά την έφοδο του ΣΔΟΕ σε στην τράπεζα UBS.
Η αναφορά του υπουργού έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής για να επισημάνει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές «έχουν πάρει πολλά στοιχεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».
Χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αποκάλυψε ότι από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στην λίστα μεγαλοκαταθετών που απέστειλαν οι υπηρεσίες «Βεστφαλίας – Ρηνανίας» εντοπίστηκαν αρκετοί που απέκρυψαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ποσά από 1,5 εως 12 εκατ. ευρώ!
Εκτός αυτών, ο κ. Αλεξιάδης προχώρησε σε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για περιορισμό των υψηλών προμηθειών που παρακρατούν από τους πελάτες τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υποστήριξε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών περιορίζει τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε το παράδειγμα τράπεζας που κρατά προμήθεια 3% για κάθε συναλλαγή από γνωστό ζαχαροπλαστείο.
«Δεν μπορούν οι τράπεζες να παίρνουν τόσο μεγάλα ποσά» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτε το Δημόσιο δεν παίρνει τέτοιες προμήθειες».
Ο ίδιος ανάφερε εξάλλου ότι δεν είναι δυνατόν τα «μηχανάκια» που προμηθεύονται οι επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να κοστίζουν 280 ευρώ, ενώ δυσαρέσκεια εξέφρασε και για την προμήθεια (0,35 ευρώ) που πήρε τράπεζα από καταναλωτή για πληρωμή ΔΕΗ αλλά και για την προμήθεια (0,50 ευρώ) που πήρε άλλη τράπεζα πάλι για ΔΕΗ μέσω ιντερνετικής πληρωμής.
Ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε, έκθεση του γραφείου του Προϋπολογισμού που εδρεύει στη Βουλή σε σχέση με τις απώλειες εσόδων από την φοροδιαφυγή.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι εκτιμώμενες απώλειες από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο φτάνουν τα 15 με 20 δις ετησίως όταν «κάθε χρόνο ο αγώνας που γίνεται είναι να μαζέψει το Δημόσιο από άμεσους και έμμεσους φόρους περί τα 45 δισ.».
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι συνεχείς έλεγχοι ιδίως στα νησιά αύξησε τα έσοδα κατά 28% σε σχέση με το 2014 και το 2013, ενώ επανέλαβε ότι αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα και από τον έλεγχο των λιστών.
Απάντηση