Έσβησαν από το χάρτη εν μια νυκτί ιδιωτικά βοσκοτόπια δεκαετιών

Στον «αέρα», απλήρωτους και μπλεγμένους σε μια διαδικασία γραφειοκρατίας, η οποία δεν αποκλείεται να τραβήξει σε μάκρος, αφήνει χιλιάδες κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα η διαδικασία ανάρτησης των προσωρινών δικαιωμάτων. Πρόκειται στην ουσία για άτομα που κατείχαν νόμιμα και με τίτλους ιδιωτικό βοσκότοπο, τον δήλωσαν στο ΟΣΔΕ, αλλά το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έδειξε «κόκκινο», καθώς συμπεριλήφθησαν στις δασικές εκτάσεις

Η κατάσταση είναι μπλεγμένη αφού για να αλλάξει η κατανομή απαιτείται και η Αχαρνών να δώσει την έγκρισή της μετά τις ενστάσεις

Τέτοιες καταγγελίες έφτασαν δεκάδες στο AgroNews από διάφορες περιοχές, όπως Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη, με τους παραγωγούς να περιμένουν να πληρωθούν, αλλά να μένουν εκτός.

Στο AgroNews αναφέρθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις κτηνοτρόφων που τον περασμένο Μάρτιο έλαβαν χαρτί και από το δασαρχείο για τον ιδιωτικό βοσκότοπο, αλλά στην πορεία και με μια διαδικασία που δύσκολα μπορεί να διαλευκανθεί «έχασαν» την έκταση, με αποτέλεσμα τώρα, όχι μόνο να μην πάρουν τσεκ, αλλά να επωμιστούν και ποινές.

Πλέον οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει το σύστημα των ενστάσεων, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα και να περιμένουν έγκριση, αναπληρώνοντας το χαμένο, ιδιωτικό βοσκότοπο, με δημόσιο, τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουν.

Μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει η Κρήτη και ιδίως παραγωγοί που δήλωσαν ιδιωτικές βοσκήσιμες γαίες, αλλά δεν έχουν τίτλους, παρότι τoυς ανήκουν, τις δηλώνουν από χρόνια στο Ε9 και τις χρησιμοποιούν από γενιά σε γενιά.

Απαντήσεις ζητούν βουλευτές της ΝΔ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με ερώτησή του ο Γ. Κεφαλογιάννης από κοινού με οκτώ Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι “υπάρχει τεράστιο ζήτημα με όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει ιδιωτικά βοσκοτόπια και αγροτεμάχια καθώς μεγάλος αριθμός ορίζεται ως δασικά/ μη επιλέξιμα και συγκεντρώνουν ποινές, ενώ οι παραγωγοί δε συμμετέχουν στη διαδικασία κατανομής των κοινοτικών βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Την 7η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης που σημειώθηκε, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, περίμεναν την συγκεκριμένη πληρωμή και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί από το Υπουργείο, ήταν υψηλές. Σε παλαιότερες δηλώσεις σας, συνιστούσατε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%!!!

Επιπροσθέτως, η αβελτηρία της δικής σας Κυβέρνησης, στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς, οι πληρωμές, που έγιναν παρά τις απόπειρες που κάνατε να θολώσετε τα νερά, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, έχουν μείνει, 1 στους 4 παραγωγούς.

Αναλυτικότερα,

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με όσους παραγωγούς έχουν δηλώσει ιδιωτικά βοσκοτόπια και αγροτεμάχια καθώς μεγάλος αριθμός ορίζεται ως δασικά/ μη επιλέξιμα και συγκεντρώνουν ποινές, ενώ οι παραγωγοί δε συμμετέχουν στη διαδικασία κατανομής των κοινοτικών βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι.

Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.

Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν.

Υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν. Όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα).

Ομοίως εκτός πληρωμής προκαταβολής έμειναν και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικιών, που έχουν αφήσει εκτός πληρωμών χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον, ούτε το «αν», και κυρίως ούτε το «πότε», θα πληρωθούν.

Ερωτάται ο υπουργός

1. Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;

2. Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Απάντηση