Stollen, χριστουγεννιάτικο γλυκό με πάστα αμυγδάλου από την Αργυρώ!

Αυθεντική συνταγή με υπέροχη γεύση και θα γεμίσει αρώματα η κουζίνα σας!

Υλικά συνταγής

1 φακελάκι μαγιά
160 γρ. χλιαρό γάλα
1 αβγό
1 κρόκο αβγού
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
80 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. κοφτό αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
100 γρ. βούτυρο μαλακό
350 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες χρήσεις
λίγο λιωμένο βούτυρο
λίγη ζάχαρη άχνη για άχνισμα

Για τη γέμιση

λίγο ρούμι ή κονιάκ
100 γρ. ανάμεικτα μαύρη και ξάνθη σταφίδα, κράνμπερι
150 γρ. κόντιτα (γλασέ κίτρινα φρούτα ψιλοκομμένα) ανάμεικτα με κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα

Για την πάστα αμυγδάλου

200 γρ. αμυγδαλόψιχα
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
3-4 κ.σ. νερό ή λίγο ανθόνερο αραιωμένο με νερό

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα σταφίδες και κράνμπερι. Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη. Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10′ να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας. Κάνουμε λακκούβα. Ρίχνουμε το αβγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης. Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά. Τη βάζουμε πάλι σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά.
Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.
Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου. Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας. Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου. Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω. Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40′.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10′. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40′ περίπου. Να ροδίσει ωραία.
Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο. Το αχνίζουμε με μπόλικη άχνη.
Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.

Πάστα αμυγδάλου

Πάστα αμυγδάλου – marzipan μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.
Εδώ σας δίνω μια απλή παρασκευή. Ενίοτε στο marzipan αρωματίζουμε με λίγο βούτυρο, ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντας του πιο έντονη γεύση.
Στο μπλέντερ βάζουμε την αμυγδαλόψιχα με την ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη. Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου,
κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.

 

Απάντηση