Αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τον Μάιο του 2015

Στον «αέρα» ο ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων – Αλλάζει το τοπίο και στα κόκκινα δάνεια

Βόμβα μεγατόνων εκτόξευσε σήμερα τα βράδυ στο φορολογικό σύστημα και στη φορολόγηση των ακινήτων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέποντας όλα τα οικονομικά δεδομένα της Κυβέρνησης, καθώς ανοίγει και θέμα φορολογικών συμψηφισμών. Παράλληλα η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάζει σε νέα βάση τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, σε περίπτωση κατά την οποία τα υποθηκευμένα ακίνητα βγουν σε πλειστηριασμούς.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αργά το βραδύ της Τρίτης ότι η Κυβέρνηση όφειλε από την 21η Μαΐου 2015  να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας. Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της Κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης σχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η Κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Δηλαδή, οι δικαστές έκριναν ότι αναδρομικά από 21 Μαΐου 2015 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007  και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών. Όπως υποστήριζαν  οι 13 οι αντικειμενικές αξίες προσδιοριστήκαν με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμοσθήκαν    μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ), ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα.

Αυτές οι αντικειμενικές αξίες κατά τους φορολογούμενους δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αγοραίες αξίες των ακινήτων λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας τους που επήλθε  εξ αιτία της οικονομικής κρίσης.

Απάντηση