Πανσέτα ρολό γλασαρισμένη από την Αργυρώ!

Yπέροχη, τραγανή, καραμελωμένη πανσέτα! Μια οικονομική και πεντανόστιμη συνταγή για όλα τα γιορτινά τραπέζια.

 

Υλικά συνταγής

1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2-1/2 με 3 κιλά
2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
λίγα φρέσκα βότανα
λίγο ελαιόλαδο
κρέμα βαλσαμικό ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος για το γλασάρισμα σπάγκο ψησίματος
Για τη γέμιση λίγο ελαιόλαδο
4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
αλάτι
πιπέρι
1 μήλο
1 πορτοκάλι
12 δαμάσκηνα αποξηραμένα φρέσκα βότανα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε την πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους
Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά.
Βάζουμε σε μπολ τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα και το πορτοκάλι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. περιχύνουμε με βαλσαμικό ξίδι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε.

 

Απλώνουμε τα υλικά πάνω στην πανσέτα. Τυλίγουμε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ.

e5bdd920-b16a-4b64-bcb6-c41d7e496ba6.jpg

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο στον πάγκο. Πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Ακουμπάμε το ρολό. Σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους. Τυλίγουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε καλά την πανσέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο.

a074a24c-19ee-4757-94b3-c79037fccc2f.jpg
Βάζουμε στο φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC. Ψηνουμε για 3:30 ώρες.
Ανοίγουμε τα χαρτιά από το ρολό. Αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον ,ενδιάμεσα αλείφουμε ακόμα μια φορά με κρέμα βαλσαμικό να γλασάρει η πανσέτα.

e21073e3-cd3a-438c-a534-71f32f7ce352.jpg

Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

Σημείωση
Όταν θα ανοίξετε το ρολό ακουμπήστε πριν όλο το πακέτο πάνω σε σχάρα, μέσα σε ταψί και κάντε τρυπούλες από κάτω να φύγουν όλα τα λίπη και τα υγρά, ώστε να καραμελώσει σωστά η πάνσέτα και να τραγανίσει η πέτσα. Μέσα στο ταψί ρίξτε λίγο νερό ώστε να μην καούν τα λίπη και τρίβετε μετά.
Καλή επιτυχία!

Απάντηση