Μια συνήθεια που νομίζουμε αθώα αλλά μας προσθέτει κιλά!

Πώς συνηθίζεις να τρως το φαγητό σου; Κάθεσαι πάντα στο τραπέζι; Ή μήπως τις περισσότερες φορές τρως κάτι βιαστικά πηγαίνοντας από meeting σε meeting ή ενώ περπατάς στο δρόμο; 

Μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει πως όταν τρως βιαστικά -και ακόμα χειρότερα περπατώντας- είναι πολύ πιθανό αυτή σου η συνήθεια να σε κάνει να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας από όσες πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά περισσότερες και από ότι αν έτρωγες πιο σωστά και οργανωμένα, στρώνοντας τραπέζι και σερβίροντας συγκεκριμένη μερίδα φαγητού. 

Στη συγκεκριμένη έρευνα πήραν μέρος 60 γυναίκες. Οι συμμετέχουσες αρχικά έτρωγαν μια μπάρα δημητριακών ενώ έκαναν τρεις διαφορετικές δραστηριότητες: έβλεπαν Φιλαράκια στην τηλεόραση, περπατούσαν μέσα στο σπίτι ή μιλούσαν με κάποιον στο τηλέφωνο.

Μόλις κατανάλωσαν τη μπάρα δημητριακών, οι υπεύθυνοι της έρευνας τις καλούσαν και τους προσέφεραν 4 μπολ με σνακ -ένα με σοκολάτα, ένα με στικ καρότου, ένα με σταφύλια και ένα πατατάκια, θέλοντας να δουν πόσο θα  φάνε από αυτά. 

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως το γκρουπ που περπατούσε ενώ έτρωγε τη μπάρα δημητριακών κατανάλωσε 5 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας από όλα τα άλλα γκρουπ. 

Πού μπορεί να οφείλεται, όμως, αυτό; 

Μάλλον στο γεγονός ότι όταν περπατάς τρώγοντας έχεις την αίσθηση ότι γυμνάζεσαι ταυτόχρονα, πράγμα που δεν ισχύει 100%. Έτσι, νιώθεις πως πρέπει να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Επίσης, όταν κάνεις κάτι περπατώντας η προσοχή σου είναι πρωταρχικά επικεντρωμένη στο να πας εκεί που θέλεις, οπότε όλες τις άλλες παράλληλες δραστηριότητες τις κάνεις σχεδόν μηχανικά. Άρα όταν περπατάς και τρως, το φαγητό είναι κάτι που κάνεις μηχανικά, δεν έχεις εκεί επικεντρωμένη την προσοχή σου και συνήθως τρως περισσότερο.

Είναι πολύ σημαντικό όταν τρωμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, αφενός για να το απολαμβάνουμε, αφετέρου για να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πότε έχουμε χορτάσει -γιατί κάποιες φορές συνεχίζουμε να τρώμε από λαιμαργία ή κεκτημένη ταχύτητα. 

Απάντηση