Και νέο ψαλίδι στο επίδομα πετρελαίου

Προβλέπεται αυτόματος… «κόφτης» στο επίδομα, αν διαπιστωθεί υπέρβαση της δαπάνης, σε κάποια φάση εκταμίευσης των πληρωμών – Τι λέει η εγκύκλιος, τι εννοεί και τι… δεν λέει

Όποιος πρόλαβε το… επίδομα είδε»! Μία «ύποπτη διατύπωση» φαίνεται  να κρύβει τη νέα παγίδα για τους χαμηλόμισθους δικαιούχους του «ψαλιδισμένου» επιδόματος πετρελαίου, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή, όπως λένε οι πληροφορίες, ακόμα και με όλες τις βαριές περικοπές σε σχέση με την ρύθμιση που ετοίμαζαν και είχαν προαναγγείλει, στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν «πόσο έξω» έχουν πέσει, στην εγκύκλιο προβλέπεται και… αυτόματος κόφτης στο υπόλοιπο επίδομα, αν διαπιστωθεί υπέρβαση της δαπάνης, σε κάποια φάση εκταμίευσης των πληρωμών.

Τι λέει η εγκύκλιος (στο σημείο 5)

Επί λέξει ότι «Εφόσον το υπόλοιπο του προυπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά».

Τι εννοεί

Όπως προκύπτει από τη διατύπωση, αν σε κάποια φάση μέσα στο 2015 ή το 2016, μπορεί να εξαντληθεί το ποσό των 105 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις, τότε θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην ικανοποιήσει πλήρως τις υπόλοιπες αιτήσεις που εκκρεμούν, αλλά στην επόμενη καταβολή να μοιράσει αναλογικά το υπόλοιπο κονδύλι, ψαλιδίζοντας το ποσό που δικαιούται και υπολόγιζε κάθε δικαιούχος.

Τι δεν μας λέει η εγκύκλιος

Τι θα γίνει με όσους αγόρασαν πετρέλαιο χωρίς προκαταβολή και υπολόγιζαν να εισπράξουν πίσω το επίδομα με βάση τα 25 λεπτά ανά λίτρο. Αν αργήσει και έχουν προλάβει άλλοι να εισπράξουν τα περισσότερα , τότε αυτός και όσοι άλλοι απομένουν θα λάβουν λιγότερα, με βάση ό,τι απέμεινε για αυτούς!

Ακόμα χειρότερα όμως, αν κάποιος δεν έχει λεφτά για να αγοράσει πετρέλαιο και δεν σπεύσει από τους πρώτους να αγοράσει (αφού καταργήθηκε και η προκαταβολή που λάμβανε ως τώρα) τότε κινδυνεύει να του «φάνε» το επίδομα όσοι είχαν λεφτά και αγόρασαν πρώτοι.

Απάντηση