Βεσυρόπουλος: ‘Μεγάλες δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας’’

Οι δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, συζητήθηκαν σε επιχειρηματικό Forum, που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Επιμελητήριο Σμύρνης στην ομώνυμη πόλη.
Ομιλητής ήταν και ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Φορολογικών Υποθέσεων Απόστολος Βεσυρόπουλος, που αναφέρθηκε στις προοπτικές οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στην ομιλία του, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών συνεργασιών που αναπτύσσεται μεταξύ επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και επιχειρηματιών από τη Σμύρνη, επισημαίνοντας:
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ξεπερνούν τις 500 ενώ το ποσό που έχει επενδυθεί από ελληνικές εταιρείας στην Τουρκία υπερβαίνει τα 6,5 δις δολάρια. Αντίθετα όμως, οι επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζονται από αντίστοιχο εύρος. Υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί, μόλις που υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια δολάρια. Το ισοζύγιο αυτό θέλουμε να αλλάξει. Υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των εμπορικών και των τουριστικών ροών. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το 2000 ο όγκος των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν 1 δις 62 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 έφτασε στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να φτάσουμε στο πρώτο 8μηνο του 2014, όπου η Τουρκία αποτέλεσε την πρώτη χώρα προορισμού των ελληνικών εξαγωγών ενώ είναι στην 15η θέση, ως χώρα προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών.
Πιστεύω ότι οι οικονομίες των δύο χωρών μπορούν να κινηθούν συμπληρωματικά η μία προς την άλλη. Σίγουρα εμείς ως Χώρα θα πρέπει να αντλήσουμε πολλά διδάγματα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εξήλθε από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής, στην προσέλκυση επενδυτικών δραστηριοτήτων και στη μείωση του δημόσιου τομέα».
Ο κ. Βεσυρόπουλος,  στην ομιλία του, επιδίωξε να στείλει το μήνυμα, ότι η Ελλάδα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις, προσφέροντας μεγάλες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της ναυτιλίας, των μεταφορών, του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και των νέων τεχνολογιών. Μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διαδικασιών αλλά και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου επιχειρηματικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες, μπορούν να διευρυνθούν οι ορίζοντες της οικονομικής συνεργασίας, τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας.
Ο κ. Βεσυρόπουλος πρότεινε τη διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ και συνέχιση των συναντήσεων που θα έχουν ως σημείο αναφοράς θεματικές ενότητες αλλά και επιχειρηματικούς τομείς.

Απάντηση