Εγκυμοσύνη: Όλες οι φυσικές λύσεις για το κρυολόγημα!

Δεν θα δίνατε σημασία σε ένα χειμωνιάτικο κρυολόγημα, αν δε διανύατε την περίοδο της εγκυμοσύνης, που ακόμα και τα ασήμαντα πράγματα αποκτούν νέες διαστάσεις. Μάθετε πώς θα αντιμετωπίσετε τις ιώσεις με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς, που προκαλούν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Και, ασφαλώς, υπάρχει λόγος που χαρακτηρίζεται «κοινό». Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ συνηθισμένο να περάσει η γυναίκα τουλάχιστον ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα εάν διανύει την κύηση κατά τους χειμερινούς μήνες ή εάν τα άτομα του στενού της περιβάλλοντος έχουν κρυολογήσει. Μάλιστα, οι έγκυοι είναι πιο ευάλωτες στους συγκεκριμένους ιούς, καθώς η εγκυμοσύνη συμβάλλει στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος -προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο οργανισμός δεν θα αποβάλλει τοέμβρυο-, κι έτσι γίνονται πιο επιρρεπείς στις μολυσματικές ασθένειες.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος;
Τα συμπτώματα είναι αυτά που γνωρίζετε ήδη, από τις πολλές φορές που σίγουρα έχετε κολλήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως βήχας και πονόλαιμος, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει και χαμηλός πυρετός. Αυτό που μπορεί να σας κάνει να μπερδευτείτε λίγο αυτή την περίοδο είναι ότι κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι και τυπικές «παρενέργειες» της εγκυμοσύνης, όπως π.χ. το συνάχι ή η αίσθηση κόπωσης.

Πώς κολλάει το κρυολόγημα;
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να αρπάξει κανείς κάποιον από τους ιούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα. Μεταδίδονται είτε με την άμεση επαφή είτε μέσω του αέρα, που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί επειδή αγγίξατε κάτι μολυσμένο (π.χ. μια χειρολαβή) ή ότι εισπνεύσατε πολύ κοντά σε κάποιο φορέα του ιού.

Μπορεί να επηρεαστεί το μωρό;
Όχι. Εσείς μπορεί να νιώθετε ταλαιπωρημένη, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για το μωρό σας. Εκείνο είναι μια χαρά, προστατευμένο και χαρούμενο, μέσα στην ασφαλή αγκαλιά της μήτρας σας. Πολλές γυναίκες ανησυχούν εάν το τράνταγμα στο σώμα τους, που προκαλεί ο έντονος βήχας, μπορεί να βλάψει ή να ενοχλήσει το μωρό, όμως κι αυτός ο φόβος είναι εντελώς αβάσιμος. Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να επηρεαστεί το μωρό είναι αυτήν όπου έχουμε λοίμωξη από τον ιό CMV και όχι από τον ιό της κοινής γρίπης. Η λοίμωξη από τον CMV μοιάζει πολύ με το κοινό κρυολόγημα, με ήπιο συνάχι και κακουχία, και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μωρό μόνο αν έρθει η μητέρα σε επαφή με τον ιό στο 1ο τρίμηνο. Γι’ αυτό, καλό θα είναι, εάν διανύετε το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και κρυολογήσετε, να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το κρυολόγημα;
Είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα φάρμακα και να αναζητήσετε πιο φυσικές λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα αντιβιοτικά είναι εντελώς αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Αλλά ακόμα κι όταν πρόκειται για αποχρεμπτικά, αντιισταμινικά ή αντιβηχικά σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, δεν θα πρέπει να τα πάρετε πριν συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Το κρυολόγημά σας θα κάνει απλώς τον «κύκλο» του, και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να νιώσετε όσο πιο άνετα μπορείτε, ενόσω περιμένετε να περάσει. Τοποθετώντας, για παράδειγμα, έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας, θα εξασφαλίσετε υγρασία για τις αναπνευστικές οδούς, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή σας. Για να ανακουφιστείτε από το συνάχι, μπορείτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και απλώς να εισπνεύσετε τους ατμούς. Επιπλέον, η υγρασία βοηθά στην υγροποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων και, κατά συνέπεια, στην απόχρεμψή τους. Εάν νιώθετε πόνους ή έχετε χαμηλό πυρετό, είναι απολύτως ασφαλές να πάρετε παρακεταμόλη (π.χ. Depon). Αντίθετα, θα πρέπει να αποφύγετε τα παυσίπονα και αντιπυρετικά με κύριο συστατικό την ιβουπροφένη, αλλά και την ασπιρίνη.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τις ιώσεις;
Ακολουθώντας πιστά κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, να αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας, και να μη συγχρωτίζεστε με άτομα που είναι άρρωστα ή έχουν συμπτώματα κρυολογήματος.
Φυσικές λύσεις για να νιώσετε καλύτερα
  • Κοιμηθείτε με πολλά μαξιλάρια. Έτσι, το κεφάλι σας θα είναι ελαφρώς ανασηκωμένο όταν θα κοιμάστε, και οι αναπνευστικές δίοδοι στη μύτη θα διατηρούνται ανοιχτές, κάνοντας την αναπνοή πιο εύκολη υπόθεση. Αν το συνάχι σας είναι τόσο άσχημο που δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, αναπληρώστε τις χαμένες ώρες παίρνοντας ένα μεσημεριανό υπνάκο σε μια πολυθρόνα.
  • Κάντε γαργάρες με αλατόνερο. Θα σας ανακουφίσουν εάν νιώθετε πόνο ή γδάρσιμο στο λαιμό. Διαλύστε 1/4 του κουταλιού αλάτι σε 1 ποτήρι με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Το αλάτι βοηθά να καθαρίσει ο λαιμός από τις εκκρίσεις, ενώ μειώνει το οίδημα (που σας κάνει να πονάτε) και κατευνάζει το αίσθημα της φαγούρας, που συχνά συνοδεύει τον πονεμένο λαιμό. Μπορείτε να κάνετε τις γαργάρες όσο συχνά θέλετε.
  • Πιείτε ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι. Σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό προσθέστε 1 κουταλάκι μέλι και 2 κουταλιές φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, γιατί, καθώς το πίνετε, οι ατμοί του βοηθούν να ξεμπουκώσει η μύτη από το συνάχι, ενώ το μέλι μαλακώνει τον πονεμένο λαιμό. Επιπλέον, το λεμόνι προσφέρει βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν θέλετε να κάνετε το ρόφημά σας πιο απολαυστικό, προσθέστε δύο-τρεις λεπτοκομμένες φλούδες τζίντζερ, το οποίο είναι ιδανικό και για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες.
  • Φάτε μια κοτόσουπα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του νόστιμου φαγητού έχουν επιβεβαιωθεί όχι μόνο από την εμπειρία γενιών και γενιών, αλλά και από ιατρικές έρευνες. Ο συνδυασμός του ζεστού ατμού, της καταπραϋντικής μυρωδιάς, της θρεπτικής αξίας του κοτόπουλου, των λαχανικών και του ζωμού, καθιστά τη σούπα αυτή ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
  • Πιείτε ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. H βιταμίνη C θεωρείται φυσικό αντιισταμινικό, καθώς βοηθά να καθαρίσουν οι αναπνευστικές οδοί από βλεννώδεις εκκρίσεις. Για να εξασφαλίσετε όση χρειάζεται ο οργανισμός σας, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με εσπεριδοειδή, λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα (π.χ. σπανάκι), κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο, μαϊντανό, ακτινίδιο κλπ. Βιταμίνη C μπορείτε να πάρετε και με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, αρκεί να ζητήσετε πρώτα τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.
Κι αν είναι γρίπη;
Η γρίπη είναι μια δυνητικά σοβαρή ασθένεια, που διαφέρει σημαντικά από το κρυολόγημα, αν και τα συμπτώματά τους είναι συχνά παρόμοια. Ωστόσο, στην περίπτωση της γρίπης, υπάρχουν -εκτός από το βήχα, τον πονόλαιμο και το συνάχι- πυρετός, έντονο αίσθημα κόπωσης και πόνοι στο σώμα, ενώ ενδέχεται στα συμπτώματα να συμπεριλαμβάνονται εμετός και διάρροια. Αντίθετα από το κοινό κρυολόγημα, που επιδεινώνεται σταδιακά, η γρίπη ξεκινά απότομα, δηλαδή μπορεί να είστε μια χαρά το πρωί και να νιώσετε χάλια το απόγευμα. Επίσης, η γρίπη δεν αφήνει εντελώς ανεπηρέαστο το έμβρυο, αφού -σύμφωνα με σχετικές έρευνες- υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί πρόωρα ή με χαμηλό βάρος όταν μια γυναίκα προσβληθεί από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν η έγκυος κολλήσει τη γρίπη όταν διανύει το πρώτο τρίμηνο, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος, αφού ο υψηλός πυρετός ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείται η θερμοκρασία της σε χαμηλά επίπεδα, με τη βοήθεια αντιπυρετικών σκευασμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να κολλήσετε είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο που συστήνεται να γίνεται σε όλες τις εγκύους, γιατί -εκτός από την προστασία που παρέχουν στη μέλλουσα μητέρα- προσφέρουν ανοσία και στο μωρό για τους πρώτους μήνες της ζωής του, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού το ίδιο το βρέφος δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο πριν συμπληρώσει την ηλικία των 6 μηνών.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Παπαδοπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος).

Απάντηση