Νιώθω πολύ άσχημα όταν το παιδί μου βρίζει. Μπορώ να κάνω κάτι;

‘H θα πρέπει να κάνω την αδιάφορη;

Είναι ξεκάθαρο, πως εάν ένα παιδί μικρής ηλικίας 3-4 χρονών, εκστομίζει “βρόμικες” λέξεις, την απόλυτη ευθύνη την έχουν οι γονείς. Είναι αφελές, να πιστεύετε, πως το παιδί, λέει τέτοια λόγια επειδή τα άκουσε καπου τυχαία. Δυστυχώς υπάρχουν πατεράδες που θεωρούν πολύ ανδροπρεπές να μάθουν τέτοια βρομόλογα στα αγοράκια τους. Ούτε καν για αστείο.

Είναι πρόδηλο, πως το μικρό παιδί έως και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική σημασία των λέξεων που προφέρει. Κάποια στιγμή, οι γονείς – συγγενείς συνειδητοποιούν το σφάλμα τους και αρχίζουν να μαλώνουν το παιδί για το λάθος του. Εκείνο τις περισσότερες φορές, επαναλαμβάνει την ίδια φράση, απλά και μόνο γιατί συνειδητοποιεί πως είναι κάτι απαγορευμένο. Επομένως ο μόνος τρόπος να διορθώσουμε το αρχικό μας λάθος είναι – εφόσον πρόκειται για μικρό παιδί- που έχει το ακαταλόγιστο, να σωπάσουμε.

Όταν επαναλαμβάνει την χυδαία φράση, συνήθως περιμένει την αντίδρασή μας. Αν, εμείς δεν το μαλώσουμε, δεν το καλοπιάσουμε, δεν το παρακαλέσουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταλάβει πως δεν μπορεί να σας προκαλέσει και τελικά θα σωπάσει.

Απάντηση