Είναι λογικό να μην είχατε ποτέ σκεφτεί τα προηγούμενα χρόνια ότι κάποια στιγμή θα φθάνατε στο σημείο να έχετε καθημερινές προστριβές και συγκρούσεις με την κόρη σας. Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας όμως και η ένταση που συνεπάγεται, μπορεί να κλονίσει το μεταξύ σας δέσιμο και πέρα από τις προβλεπόμενες συγκρούσεις, να δημιουργήσει ανάμεσά σας και ένα φαινομενικά τουλάχιστον, αγεφύρωτο χάσμα.
Η έλλειψη επικοινωνίας και η απόσταση που δημιουργείται, εύλογα σας δημιουργούν την απορία αν πρόκειται ποτέ να ξαναβρείτε αυτό που χάσατε, αν οι σχέσεις σας θα αποκατασταθούν και πότε! Η περίοδος της εφηβείας είναι σημαντική και καθοριστική για τη ζωή ενός κοριτσιού και εσείς θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά στο παιδί με το σωστό τρόπο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να διατηρείτε μια ανοιχτή και γεμάτη αγάπη σχέση με την έφηβη κόρη σας, ώστε να γνωρίζετε από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή της. Οι παρακάτω συμβουλές ίσως να σας φανoύν χρήσιμες:
- Δώστε στην κόρη σας τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να παίρνει μόνη της κάποιες αποφάσεις. Κατά την περίοδο της εφηβείας, είναι λογικό να αναζητάει η ίδια να βρει την ταυτότητά της. Πρέπει να της δώσετε την ελευθερία να ανακαλύψει μόνη της τον εαυτό της, παρέχοντας της όμως ταυτόχρονα ασφάλεια. Από τη μία, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πλέον δεν είναι παιδί και να της συμπεριφέρεστε ανάλογα και από την άλλη πρέπει να θέτετε όρια, προκειμένου να την προστατεύετε από τους κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε τόσο τα μέρη που κυκλοφορεί όσο και τις παρέες της και να έχετε πρόσβαση σε αυτές, σε περίπτωση ανάγκης.
- Οι πόρτες επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτές για το παιδί σας. Πρέπει η κόρη σας να νιώθει ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σας μιλήσει για τα πάντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζονται μακρόσυρτοι λόγοι, χρειάζεται μόνο κατανόηση. Αντί για συμβουλές, προτιμήστε να της δώσετε όλη σας την προσοχή απλά ακούγοντάς την. Η ψυχοθεραπεύτρια Carol-Anne Vatcher, υποστηρίζει ότι οι συμβουλές συνήθως φανερώνουν τις δικές σας επιθυμίες για τη ζωή της. Προτιμήστε, λοιπόν, να της κάνετε ερωτήσεις σε σχέση με το πρόβλημα που την απασχολεί, προκειμένου να τη βοηθήσετε να καταφέρει αυτό που η ίδια θέλει.
- Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα δικά σας εφηβικά χρόνια, τα δικά σας εφηβικά προβλήματα και πώς θα θέλατε η δική σας μαμά να είχε αντιδράσει τότε. Αν η σχέση με τη δική σας μητέρα ήταν δεμένη και υγιής, βάλτε τον εαυτό σας στη διαδικασία να τη συγκρίνει με τη σχέση που έχετε με την κόρη σας.
- Κάντε την αυτοκριτική σας. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί. Σύμφωνα με τη Linda Mintle, Ph.D, αν κάνετε εσείς την αρχή βελτιώνοντας τα σημεία που κάνατε λάθη (π.χ η υπομονή ή η προσοχή που δε δείξατε όταν έπρεπε), το δικό σας παράδειγμα στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η κόρη σας.
- Σταματήστε να την κριτικάρετε για τα πάντα. Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε και να θεωρείτε την «κριτική» απλά παροχή πολύτιμων συμβουλών, όμως η έφηβη κόρη σας σίγουρα μέσα της το παίρνει στραβά. Αν για παράδειγμα δεν έχει συνδυάσει σωστά κάποιο ρούχο με αποτέλεσμα να δείχνει άσχημο, δε χρειάζεται να της το αναφέρετε. Αφήστε τη να μάθει από τα λάθη της.
- Πάρτε το απόφαση, δε γίνεται να συμφωνείτε πάντα για τα πάντα. Η Linda Mintle τονίζει ότι είναι υγιές να υπάρχουν στη σχέση μαμάς και κόρης διαφωνίες. Μην το παίρνετε προσωπικά όταν δε δέχεται τις συμβουλές σας, είναι απλά ο τρόπος της να δείξει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα.
Απάντηση