Ακόμα παλεύουν για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης

Άλλη μια μέρα ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή για την πληρωμή του τσεκ. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι προς το παρόν χρήματα δεν έχουν φανεί στους λογαριασμούς, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε ιδιωτικό σταθμό το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι τα χρήματα βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς. Για την ώρα, όσα αγρότες πήγαν στην τράπεζα, σύμφωνα με τα τηλεφωνήματα στο Agronews, φεύγουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, καθώς δεν βλέπουν λεφτά στους λογαριασμούς τους.

Να σημειωθεί ότι με το βιβλιάριο στο χέρι έµειναν για µια ακόµη φορά όλο το Σαββατοκύριακο, οι αγρότες, καθώς πάλι έπεσαν έξω τόσο οι προβλέψεις του υπουργού, όσο και οι διαβεβαιώσεις των όψιµων πληροφορικάριων του ΟΠΕΚΕΠΕ για προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης την Παρασκευή. Τώρα το «µεθυσµένο ηµερολόγιο» γράφει ∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου, το «πρασίνισµα» υπολογίζεται για το Πάσχα, ενώ η εξόφληση πάει για το τέλος Ιουνίου. Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα είναι και το γεγονός ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Αποστόλου έπαιξε αρκετές φορές µε την ιδέα να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η εβδοµάδα έφυγε χωρίς κίνηση στους λογαριασµούς των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, που θα περάσουν το Σαββατοκύριακο υπολογίζοντας τα προσωρινά δικαιώµατα, που τους έβγαλε τελικά το «µίξερ» του συστήµατος πληρωµών. Κι ενώ η απογοήτευση του αγροτικού κόσµου για την αφερεγγυότητα των υπευθύνων διογκώνεται συνεχώς, λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν και οι νέες δηλώσεις Αποστόλου. Από το βήµα της Βουλής, στην οµιλία του για τον προϋπολογισµό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης µετέθεσε -όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε- «την πληρωµή της πρώτης δόσης του τσεκ στο σύνολό της για την ερχόµενη ∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου».

Σηµειωτέον ότι -επικαλούµενος τον νέο κοινοτικό κανονισµό- ο Αποστόλου, σε συνάντησή του το µεσηµέρι της Παρασκευής µε Θεσσαλούς αγρότες, τους εξήγησε τη «λογική» στην οποία γίνονται οι πληρωµές, λέγοντας πως «υπάρχει ο καινούργιος Κανονισµός ο οποίος λέει ότι από την 1η του ∆εκέµβρη γίνεται κανονικά η εκκαθάριση (αυτό δηλαδή που πληρώνουµε τώρα σε ποσοστό 90%), στη συνέχεια το 30% του πρασινίσµατος το οποίο θα δοθεί στα µέσα Φλεβάρη και η οριστική εκκαθάριση, ένα 10% περίπου της βασικής, που θα γίνει τέλος Ιουνίου».

Πιο συγκεκριµένα, όπως «ξεκαθάρισε» ο ίδιος, αυτά τα χρήµατα που δίνονται είναι το 90% της βασικής ενίσχυσης, όπως προβλέπει ο Κανονισµός και το ποσό είναι συγκεκριµένο περίπου 1,1 δις ευρώ, τονίζοντας ακόµα ότι «στα µέσα του ∆εκέµβρη υπολογίζονται άλλα περίπου 250 εκατ. ευρώ, που αφορούν όλες τις παλιές εκκρεµότητες από το 2008 ως το 2014». Φρόντισε, βέβαια, να δικαιολογήσει την όλη καθυστέρηση, ρίχνοντας το βάρος στη νέα ΚΑΠ και στη δυσκολία ταυτοποίησης των τριών περιφερειών για την κατανοµή των αντίστοιχων δικαιωµάτων, που κατέστησε την εργασία επίπονη, όπως τη χαρακτήρισε. Κι όλα αυτά, παρά το ότι η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας είναι δεδοµένη και τα χρήµατα διαθέσιµα από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Έωλο το επιχείρηµα ότι άλλες χώρες δεν πλήρωσαν 

Το νέο χρονοδιάγραµµα Αποστόλου επιβεβαίωσε µε τον τρόπο του και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, µιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη, ο οποίος αποφεύγοντας βέβαια να δεσµευτεί για την καταβολή της πρώτης δόσης του τσεκ, είπε χαρακτηριστικά «την Παρασκευή, το Σάββατο, το πολύ τη ∆ευτέρα». Μάλιστα, θέλοντας να δικαιολογήσει την κατάσταση φρόντισε να τονίσει ότι «καµία χώρα της ΕΕ δεν δίνει ενισχύσεις τόσο νωρίς όσο η Ελλάδα».

Όπως όλα δείχνουν, η ενέργεια που ξοδεύεται για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης δεν αφήνει περισσεύµατα στην ουσιαστική διευθέτηση των θεµάτων, προκειµένου το ζήτηµα των πληρωµών να µπει σε κάποια σειρά και οι αγρότες να µπορούν να διαµορφώσουν τον επαγγελµατικό και οικογενειακό τους προϋπολογισµό.

Μάλιστα, παρά τις «θορυβώδεις» εξαγγελίες στις αρχές της εβδοµάδας για την επικείµενη πίστωση των λογαριασµών των αγροτών µε ένα δις ευρώ, έτσι ώστε η προκαταβολή να προσεγγίσει το 90% της βασικής ενίσχυσης, η µεν διαδικασία δηµοσιοποίησης των δικαιωµάτων παρέµενε ως το απόγευµα της Πέµπτης επισφαλής -ο τελευταίος  προγραµµατισµός ήταν για Τετάρτη 2 ∆εκεµβρίου- ή δε πληρωµή, µέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε τόσα προβλήµατα και τέτοια κενά που µόνο εκνευρισµό και αγανάκτηση θα µπορούσε να προκαλέσει στους αγρότες, καθώς ήταν δεδοµένο ότι θα πήγαινε από… βδοµάδα.

 

Τεράστια κενά στη βάση δεδοµένων

Η δυσµενής εξέλιξη των πραγµάτων έρχεται να αποδείξει για µια ακόµη φορά τις τεράστιες αδυναµίες της βάσης δεδοµένων που διαθέτει ο Οργανισµός Πληρωµών, τα «µπαλώµατα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιµετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβληµάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.

Γνώστες της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρµοδίων, οι οποίες κινούνται µεταξύ παρατυπίας και παρανοµίας, σε µια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήµατα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείµενη πληρωµή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθµό των αγροτών που θα συµπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόµενους µήνες.

Την ίδια στιγµή βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που µιλούν για µεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και µε εκτεταµένες λαθροχειρίες στην κατανοµή των δικαιωµάτων, δηλαδή µε τακτοποίηση ηµετέρων και αδυναµία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτηµα των βοσκοτόπων, για τους πραγµατικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «µπαλώµατα» της τελευταίας στιγµής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιµέτωπους µε απίστευτα διλλήµατα. Ειδικά στον τοµέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκµεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόµενες µέρες να επιλέξουν ανάµεσα στο να χάσουν δικαιώµατα ή να αποδεχθούν επιλέξιµες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καµιά σχέση µε τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίµνιά τους.

Απάντηση