Στα 46 λεπτά «έκοψαν» τιμή για το σύσπορο οι Αφοί Μάρκου

Την ώρα που η εκκόκκιση πανελλαδικά βρίσκεται στο 95% και οι παραγωγοί περιµένουν να δουν πως θα κινηθεί η ελληνική και διεθνής αγορά για το προϊόν, αρχίζουν να ανακοινώνουν επίσηµα τιµές τα εκκοκκιστήρια. Παράλληλα, το ισχυρό δολάριο συνεχίζει και ευνοεί το ελληνικό βαµβάκι, ενώ η µειωµένη κατά 17% τουρκική παραγωγή, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας αναµένεται να δώσει ώθηση στις εισαγωγές κατά 9%, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Το στίγµα στην αγορά βάµβακος έδωσαν τα εκκοκκιστήρια Μάρκου, «κόβοντας» καθαρή τιµή, χωρίς ΦΠΑ, στα 46 λεπτά το κιλό στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, δηλαδή παραδοτέο ή στα 43 λεπτά το κιλό στο χωράφι. Σταδιακά αναµένεται να ανακοινώσουν επίσηµα τιµές και οι υπόλοιπες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίπεδα που κυµαίνονται από τα 43 λεπτά το κιλό στο χωράφι και τα 45 µε 46 λεπτά το κιλό σε εκκοκκιστήριο της Θεσσαλίας, ενώ ακούγονται τα 42 λεπτά στον παραγωγό ή 45 λεπτά παράδοση στη Μακεδονία.

Επίσης, «η ΕΑΣ Τρικάλων έχει ανακοινώσει από τα µέσα Οκτωβρίου τιµή παράδοσης στα 45 λεπτά το κιλό και έχει εξοφλήσει τους παραγωγούς», όπως σηµειώνει στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Αχιλλέας Λιούτας. «Έχουµε µέχρι στιγµής µαζέψει 17.000 τόνους και η ζήτηση εξελίσσεται κανονικά. Μόνο ένα 20% της παραγωγής έχει µείνει µε ανοικτές τιµές έως τις 30 ∆εκεµβρίου. Πιστεύω ότι αν ήταν καλύτερη η ποιότητα φέτος το βαµβάκι θα µπορούσε να φτάσει και 55 λεπτά το κιλό», προσθέτει.

«Πληρώνουµε 42-43 λεπτά το κιλό στο χωράφι και 45 λεπτά παράδοση στο εκκοκκιστήριο», αναφέρει στην Agrenda o Νίκος Καραγιώργος, από τα εκκοκκιστήρια Αφοί Καραγιώργου ΑΒΕΕ, τα οποία δεν έχουν ανακοινώσει επίσηµα την τελική τιµή παραλαβής.

Το βλέµµα εκκοκκιστών και εµπόρων είναι στραµµένο και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η επιβράδυνση της οικονοµίας της και η ένταση µε τη Ρωσία ενδέχεται να επηρεάσουν και τη ζήτηση της χώρας για βαµβάκι. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον κ. Καραγιώργο, «το 70% της ελληνικής παραγωγής θα πάει φέτος στην Τουρκία».

Αύξηση εισαγωγών από Τουρκία, βλέπει το USDA

Μειωµένη αναµένεται να είναι η φετινή  παραγωγή του τουρκικού βαµβακιού, στους 580.000 τόνους, γεγονός που θα δώσει ώθηση στις εισαγωγές της χώρας κατά 9%, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του γραφείου του USDA στην Άγκυρα. Ειδικότερα, οι τουρκικές εισαγωγές βαµβακιού αναµένεται να φτάσουν τις 4,016 εκατ. µπάλες από τις 3,8 εκατ. µπάλες που είχε προβλέψει αρχικά το USDA.

Πιο αναλυτικά, στη γείτονα χώρα φέτος, οι παραγωγοί επέλεξαν λόγω του χαµηλότερου περιθωρίου κέρδους στο βαµβάκι να στραφούν στο καλαµπόκι, οπότε και µείωσαν τις φυτεύσεις στα 3,7 εκατ. στρέµµατα από τα 4,3 εκατ. στρέµµατα την προηγούµενη σεζόν, σύµφωνα µε το USDA.  Αξίζει να σηµειωθεί ότι, πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση αύξησε το µπόνους προς τους βαµβακοπαραγωγούς στις 0,65 τουρκικές λίρες το κιλό από 0,55 τουρκικές λίρες το κιλό που ήταν πέρσι ωστόσο η ανακοίνωση αυτή ήρθε πολύ πιο µετά από τις φυτεύσεις των παραγωγών.

Τέλος και «οι αποδόσεις στη φετινή τουρκική παραγωγή βάµβακος αναµένεται να είναι µειωµένες ως αποτέλεσµα των βροχοπτώσεων και της κρύας άνοιξης κατά τη διάρκεια των φυτεύσεων», όπως σηµειώνουν οι αναλυτές του USDA, και προσθέτουν ότι «για τη σεζόν 2015/2016 η χαµηλή παραγωγή στηρίζει τις τοπικές τιµές γεγονός που ίσως οδηγήσει σε αύξηση των φυτεύσεων την επόµενη άνοιξη».

Απάντηση