Ατακτη υποχώρηση από την κυβέρνηση για να γλιτώσει την έξοδο από τη Σένγκεν

Η κυβέρνηση τώρα θυμήθηκε να ζητήσει πολιτική προστασία από την ΕΕ για το προσφυγικό – Ήδη δέχθηκε την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ – Κίνδυνος να εγκλωβιστούν στο ελληνικό έδαφος όσοι δεν είναι πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποβολής από τον χώρο Σένγκεν βρίσκεται η χώρα μας, καθώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζεται ως η “αχίλλειος πτέρνα”.

Από αυτή την άποψη έχει σημασία η σημερινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της ώστε να μην βρεθεί σε δυσάρεστη θέση στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα δεν είναι μόνο η Ουγγαρία και η Σλοβακία που θέτουν το θέμα της φύλαξης των συνόρων όπως υπαινίχθηκε χθες ο αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος με καθυστέρηση δίνει μάχες οπισθοφυλακών με επικοινωνιακή στόχευση και για εσωτερική κατανάλωση. Το κλίμα είναι συνολικά βαρύ για την Ελλάδα καθώς είναι πλέον και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν από την Επιτροπή να αυξήσει τις πιέσεις ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Το θέμα της «μικρής» Σένγκεν άνοιξε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ και η σχετική συζήτηση κερδίζει έδαφος. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η χθεσινή δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος επισήμανε: “Οι χώρες πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών…Μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στη προσφυγική κρίση μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας… Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν. Την οποία Συνθήκη κάποιοι αμφισβητούν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις…”.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις συνέπειες αφενός της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που ακολούθησε από τον Ιανουάριο και μετά και αφετέρου της διαχειριστικής ανεπάρκειας όπως δείχνει η κατάσταση στα hot spots αλλά και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα δεν δέχεται μόνο πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές αλλά όπως δείχνει το πρόβλημα στην Ειδομένη, από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Πακιστάν.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για την Ελλάδα η οποία θα πρέπει μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων που έχει καθυστερήσει και αφορούν την καταγραφή όσων εισέρχονται στην χώρα και στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους στις άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η FRONTEX θα δραστηριοποιηθεί και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενώ η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα και για ενεργοποίηση της ειδικής ομάδας RABIT στα νησιά.  Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την λειτουργία των hotspots, ώστε να γίνεται η καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με τη κατάθεση αιτήματος ασύλου και νόμιμα πλέον να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, καθώς επίσης θα πρέπει να προχωρήσει και στην δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους. Καθώς όμως η Ευρώπη, η οποία από την αρχή του έτους έχει δεχθεί περί τις 800.000 αιτήσεις ασύλου σκληραίνει πλέον την πολιτική της η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί εκτεθειμένη.

Το πλαίσιο δίνει ξανά ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε τοποθέτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης σημείωσε: “Η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, που ζητάει η Γαλλία, είναι μια αναγκαιότητα. Θα εξετάσουμε σύντομα το ενδεχόμενο τροποποίησης του κώδικα Σένγκεν για την καθιέρωση συστηματικών ελέγχων μεταξύ άλλων και για τους πολίτες της ΕΕ όταν επιστρέφουν στον χώρο Σένγκεν”. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε για την Άνοιξη του 2016 την επανεξέταση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Απάντηση