Oι 20 πιο πλούσιοι Αμερικάνοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από τον μισό πληθυσμό της χώρας

Με περιουσίες που στο σύνολό τους φθάνουν στα 732 δισεκατομμύρια δολάρια, οι 20 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περισσότερα χρήματα από το 50% των αμερικάνικων οικογενειών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων

Είναι μόλις 20 άτομα και θα μπορούσα να χωρέσουν όλοι μαζί σε ένα από τα πανάκριβα τζετ τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Η αξία τους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική φθάνει τα 732 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στην περιουσία που έχουν στην κατοχή τους 154 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες που ανήκουν στην χαμηλή κλίμακα εισοδημάτων των ΗΠΑ. Ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τη λίστα Forbes 400, οι 400 πιο πλούσιοι της Αμερικής έχουν περιουσία που αξίζει πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια!

«Υπάρχει μία διαρκώς και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε συνεχώς και λιγότερα χέρια», παρατηρεί ο Josh Hoxie ο υπεύθυνος της ομάδας που έκανε την έρευνα. Οι ίδιοι προτείνουν διάφορους τρόπους για να μειωθεί αυτό το χάσμα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο στην πρόσβαση στους φορολογικούς «παραδείσους» και τις offshore εταιρίες, όπου είναι εύκολο να κρύψουν τα έσοδά τους. Σημειώνουν επίσης την τεράστια φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της των παραθύρων που υπάρχουν στην φορολόγηση των σπιτιών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως παρατηρούν, η επιβολή φόρου μόλις 1% στο αντίστοιχο 1% των πλουσιότερων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, πολύ περισσότερα απ’ όσα ξοδεύει η κεντρική κυβέρνηση για εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί.

Ακόμα και η επιβολή φόρου μόνο στους πρώτους 400 τις λίστας Forbes θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 234 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι πολύ περισσότρα από όσα ξοδεύει η κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα που παρέχει εκπαίδευση σε πάνω από 800.000 παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες μαζί με το πρόγραμμα που προσφέρει βοήθεια στην διατροφή πάνω από τα μισά μικρά παιδιά που γεννιούνται στην Αμερική

«Το ενδιαφέρον για να μειωθούν οι ανισότητες αυξήθηκε τα τελευτία χρόνια, αλλά το Κονγκρέσο δεν έχει παρουσιάσει ακόμα έναν φόρο για την υψηλή περιουσία» λέει ο Hoxie. H μεσαία τάξη βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάκαμψης μετά την μεγάλη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.

Στο μεταξύ η καθαρή «αξία» των αμερικανικών οικογενειών -δηλαδή η διαφορά μεταξύ των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των κατοικιών και στις υποχρεώσεις που έχουν στις τράπεζες- είναι αυτή την στιγμή στα 81.400 δολάρια όταν το 2007 ήταν σχεδόν διπλάσια, στα 135.700 δολάρια.

Στο μεταξύ, η λίστα Forbes με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει για φέτος 1.826 ονόματα, με την αξία τους να είναι πάνω από τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα σ’ αυτά τα ονόματα υπάρχουν για το 2015 400 νέοι δισεκατομμυριούχου, οι οποίοι ανέβασαν την αξία αυτού του κλειστού κλαμπ κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο χρόνια.

Απάντηση