Μπορεί να νομίζεις ότι γίνεσαι πράσινη, ότι πετάγονται οι φλέβες σου, ότι βγάζεις καπνούς και άλλα τέτοια υπερφυσικά, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Ο θυμός όντως επηρεάζει το σώμα σου, αλλά με τρόπους που ίσως δε φανταζόσουν.
Ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα
Ο θυμός υπάρχει σε ένα πολύ «πρωτόγονο» μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται «αμυγδαλή» και ουσιαστικά αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες και σχετίζεται με τα συναισθήματα. Έτσι λοιπόν ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα και ενεργοποιεί την αμυγδαλή.
Το μήνυμα πηγαίνει στους επινεφριδίους αδένες
Εκεί, ο εγκέφαλος εκκρίνει κάποιες ορμόνες, με τη μορφή της αδρεναλίνης και σε συνδυασμό με την τεστοστερόνη το αίσθημα του θυμού, ολοένα και μεγαλώνει.
Η αδρεναλίνη σε κάνει έξω φρενών (ή να νιώθεις οργή)
Η αδρεναλίνη επηρεάζει όλους σου τους μυς, με αποτέλεσμα (όπως ίσως να έχεις παρατηρήσει), τα χείλη σου ή τα φρύδια σου στιγμιαία να αλλάζουν σχήμα από την ένταση, οι σφυγμοί σου να ανεβαίνουν και να κάνεις ασυναίσθητα τα χέρια σου γροθιές.
Η οργή σε κάνει να φωνάζεις
Τα αυξημένα ποσοστά αδρεναλίνης στον οργανισμό σου ταυτόχρονα αυξάνουν την ταχύτητα καθώς και την ένταση της φωνής σου. Όσο πιο πολύ φωνάζεις, τόσο περισσότερο φαίνεται σε όλο σου το σώμα, καθώς ανεβαίνουν οι παλμοί, κοκκινίζει το πρόσωπο και πετάγονται οι φλέβες.
Ο θυμός έχει και το τίμημα του
Με το αίμα σου να φεύγει από το στομάχι σου για να υποστηρίξει τους μυικούς σπασμούς και την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, να κατακλύζει το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα το σώμα σου είναι σαν να σου λέει “σε παρακάλώ πολύ ηρέμησε”.
Ο θυμός, όταν έχει μέτρο, μπορεί να είναι εποικοδομητικός, αφού ενισχύει το ένστικτο της επιβίωσης και σε βοηθάει να προστατέψεις τον εαυτό σου όταν αυτός κινδυνεύει. Ο υπερβολικός θυμός όμως μπορεί, μαρκοπρόθεσμα, να προκαλέσει χρόνια ζημιά να μειώνοντας την ποιότητα της ζωής σου, οδηγώντας σε σε επιπόλαιες αποφάσεις και κάνοντας σε πιο επιρρεπή σε εθιστικές ουσίες.
Απάντηση