Κανόνες που χρειάζονται όλα τα παιδιά

Οι κανόνες και τα όρια είναι αναγκαίοι για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, όμως αν το παρακάνετε με τα «όχι» και τα «μη», υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να πάψει γενικά να σας ακούει, αγνοώντας ακόμα κι αυτούς τους κανόνες που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια ή την υγεία του. Ας δούμε πέντε είδη κανόνων στους οποίους θα πρέπει να επιμείνετε:
  • Κανόνες σχετικοί με την ασφάλεια: Τα μικρά παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, συνεπώς υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους είστε αποκλειστικά εσείς και εκεί δεν πρέπει να κάνετε καμία υποχώρηση (π.χ. «καθόμαστε πάντα στο καθισματάκι αυτοκινήτου»).
  • Κανόνες ηθικής: Οι κανόνες που εκφράζουν το σύνολο των αξίων που θέλετε να περάσετε στα παιδιά σας (π.χ. «λέμε πάντα την αλήθεια»), όχι μόνο πρέπει να διδάσκονται, αλλά και να εφαρμόζονται πρώτα από εσάς τους ίδιους.
  • Κανόνες που σχετίζονται με το καθημερινό πρόγραμμα: Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα για να αισθάνονται σιγουριά και σταθερότητα και οι κανόνες που το συνοδεύουν είναι απαραίτητοι έτσι ώστε να αποφεύγονται οι καθημερινές συγκρούσεις (π.χ. «πριν τον βραδινό ύπνο μαζεύουμε τα παιχνίδια μας ή πλένουμε τα δόντια μας»).
  • Κανόνες που διδάσκουν κοινωνικές δεξιότητες: Αυτοί οι κανόνες διδάσκουν στα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο κοινωνικό σύνολο και είναι απαραίτητοι για το σχολείο, τις φιλικές τους σχέσεις, τις εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. (π.χ. «περιμένουμε τη σειρά μας»).
  • Κανόνες που προετοιμάζουν τα παιδιά για τον πραγματικό κόσμο: Πρόκειται για κανόνες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και ισορροπημένους ενήλικες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάσκονται από τα παιδικά χρόνια. (π.χ. «δε σπαταλάμε αλόγιστα τα χρήματά μας»).

 

Απάντηση