Οι μισοί αγρότες χωρίς προκαταβολή, λένε τα τελευταία νέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Να προετοιμάσει τον αγροτικό κόσμο, δηλαδή να προλάβει τα χειρότερα, μπροστά στο μεγάλο κύμα αντιδράσεων που αναμένεται να διεγείρει η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων (προγραμματίζεται για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου) αλλά και το ακόμη μεγαλύτερο που θα φέρουν οι πετσοκομμένες προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης, επιχειρεί το «σύστημα» διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Απλήρωτοι θα μείνουν οι αγρότες στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τελευταία απόπειρα σ’ αυτή την κατεύθυνση ανάρτηση που έγινε στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση την οποία διατυπώνεται ξεκάθαρη  παραδοχή ότι… θα  μείνουν απλήρωτοι «γεωργοί στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, είτε γιατί εκκρεμεί αίτημα το αποτέλεσμα ελέγχου, λόγω μεταβολών που υπέβαλαν το 2015, είτε γιατί δεν έχει γίνει ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού…».

Αυτή και μόνο η παραδοχή, αφήνει εκτός των πληρωμών που προγραμματίζονται για την Παρασκευή, χωρίς κι αυτό να είναι απολύτως βέβαιο, έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό δικαιούχων αγροτών.

Την ίδια στιγμή, η ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδει να διευκρινίσει ότι αποκλειστικά για γεωργούς, στους οποίους δεν εκδίδεται τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, είτε γιατί κρίθηκαν μη ενεργοί γεωργοί, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών (κατακαημένο λογισμικό), αφενός δεν θα πληρωθούν ούτε την προκαταβολή, αφετέρου για να ελεγχθεί η περίπτωσή τους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα αναθεώρησης (ένσταση), δηλαδή… πιάσε το αυγό και κούρευτο!

Απάντηση