Ο Αποστόλου «ομολογεί» ότι η τροπολογία για την επιστροφή παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων… δεν θα εφαρμοστεί!

«Θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο αν δεν δείξουμε ότι σε αυτό το θέμα των ανακτήσεων κάτι κάνουμε. Όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ είμαι υπουργός δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις! Καταλαβαίνετε τι λέω…» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Γκάφα ή προσπάθεια του υπουργού να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο;

Γκάφα μεγατόνων ή κοροϊδία των ελλήνων αγροτών; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου ανακοινώνοντας την τροπολογία με την οποία ζητείται από 725.000 αγρότες να επιστρέψουν ενισχύσεις ύψους 320.000.000 ευρώ που δόθηκαν το 2008 και 2009 είπε ότι η ρύθμιση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και πως ψηφίζεται για να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους ώστε να μην στείλουν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Είμαστε στο απόσπασμα για να θεραπευτούμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θα έχουμε ημερήσιο πρόστιμο αν δεν δείξουμε ότι σε αυτό το θέμα των ανακτήσεων κάτι κάνουμε- ήδη το ποσό έχει μειωθεί στο μισό από αυτό που είχε ζητηθεί – κάνουμε μία προσπάθεια για να μην μας πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο» είπε αρχικά ο κ. Αποστόλου για να προσθέσει σε άλλο σημείο «όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ είμαι υπουργός δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις! Καταλαβαίνετε τι λέω…»!

Ωστόσο, ακόμα και αν το πραγματικό σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να δείξει τις καλές της προθέσεις στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή που έχει κρίνει παράνομες τις ενισχύσεις Χατζηγάκη, προκαλεί αίσθηση η ενέργεια του κ. Αποστόλου να το αποκαλύψει σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής!
Επιστροφή 320 εκατ.ευρώ προβλέπει τροπολογία

Πάντως, σύμφωνα με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, 725.000 αγρότες που έλαβαν αντισταθμιστικές εισφορές από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009 και κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομες κρατικές ενισχύσεις θα κληθούν να τις επιστρέψουν.

Η ρύθμιση έρχεται στην χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό και αναμένεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Με βάση δε την προωθούμενη διάταξη οι είσπραξη των ποσών μπορεί να γίνει αυτόματα με παρακράτηση των νέων ενισχύσεων!

Σύμφωνα δε με τις συνοδευτικές εκθέσεις τα πρώτα 45 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν εντός του 2016.

Με κοινή απόφααση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας ανάκτησης των 320 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στην διάταξη επισημαίνεται ότι «οι διαδικασίες ανάκτησης μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4174/2013. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάκτηση των ποσών μέσω συμψηφισμού τους στο ΟΣΔΕ…».

Απάντηση