Οι επιχειρήσεις των αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα – See more at: http://arouraios.gr/2015/11/oi-epicheiriseis-ton-amerikanon-praktoron-sthn-athina/#sthash.DGyUcTCG.dpuf

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ, στην Αθήνα, με αμερικανούς μυστικούς πράκτορες και σύρους εμπόρους πλαστών διαβατηρίων, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Γίνονται μυστικές επιχειρήσεις που μένουν άγνωστες στις ελληνικές αρχές με στόχο των εντοπισμό τζιχαντιστών στην Ελλάδα.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την υπόθεση του Χ. Κ. που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, του οποίου την έκδοση στις ΗΠΑ ζητούν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές.
Είναι η πρώτη φορά που υπηρεσίες των ΗΠΑ ζητούν έκδοση ατόμου που κατηγορείται για εγκλήματα που τέλεσε στην Ελλάδα -συγκεκριμένα το μόνο αδίκημα που αναγνωρίζεται εδώ είναι η πλαστογραφία, τα υπόλοιπα είναι αμερικανικά- και πρώτη φορά ύστερα από 10 τουλάχιστον χρόνια από τότε που υπάρχει ομολογία επιχειρήσεων Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα χωρίς προηγούμενη άδεια εισαγγελέα.
Αρμόδια για την τύχη του Χάιθαμ είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα ο Αρειος Πάγος που την προσεχή Τρίτη πρόκειται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι την έκδοση του Χάιθαμ στις ΗΠΑ.
« Η έκθεση και το έγγραφο από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια, με το οποίο ζητά την έκδοση του Χάιθαμ Κ., καθώς και το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη σύλληψή του.
«Είμαι από το 1990 στην Ελλάδα. Τα δύο τρίτα της ζωής μου είναι εδώ. Αγαπώ αυτή τη χώρα και δεν θέλω να εκδοθώ στην Αμερική όπου κατηγορούμενοι κρατούνται χρόνια χωρίς δίκη και τελικά χωρίς να φταίνε. Θέλω να πληρώσω γι” αυτά που έχω κάνει, όχι όμως και γι” αυτά που δεν φταίω», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Χάιθαμ. Ο ίδιος απάντησε θετικά σε ερώτημα του αρμόδιου ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας να εξεταστεί από Αμερικανούς πράκτορες στην Αθήνα.
Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν μυστικός πληροφοριοδότης του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ενημέρωσε τις Αρχές ότι στην Αθήνα πωλούνται κλεμμένα και παραποιημένα στη συνέχεια αμερικανικά και ευρωπαϊκά διαβατήρια και υπέδειξε ως πρόσωπο-κλειδί της ιστορίας τον Χάιθαμ.
Υστερα από έρευνα των ειδικών, η πληροφορία κρίθηκε ως σοβαρή και έτσι τον Μάιο δύο Αμερικανοί πράκτορες έφτασαν στην Αθήνα. Παράλληλα, στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια άνοιγε ένας φάκελος με τίτλο «Υπόθεση Τζον Ντο», όπως ονομάζονται τα άγνωστης ταυτότητας πτώματα στα νεκροτομεία της Αμερικής…
Στην Αθήνα δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει κανείς τον Χάιθαμ. Τα 25 χρόνια που ζει στην Ελλάδα κυκλοφορεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, μεταξύ πλατείας Αττικής, Ομόνοιας και… Κορυδαλλού. Εκεί τον οδηγούσε και η χρήση ναρκωτικών στα οποία είχε εθιστεί, αλλά και ο προσωπικός του αγώνας να ξεκόψει.
Οι Αμερικανοί πράκτορες τον συνάντησαν στις 29 Μαΐου στο Πεδίον του Αρεως. Σε άπταιστα αραβικά, προσποιούμενοι Σύρους που ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα, του ζήτησαν τέσσερα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh», της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.
«Ο K… συμφώνησε να παράσχει τέσσερα πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια στον μυστικό πράκτορα εις αντάλλαγμα με το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ (περίπου 11.200 δολάρια). Στη συνάντηση έδωσε μια προκαταβολή 5.000 ευρώ (περίπου 5.600 δολάρια) και τέσσερις φωτογραφίες διαβατηρίου των υποτιθέμενων μελών του ISIS, οι οποίες θα ενσωματώνονταν στα διαβατήρια, σημειώνεται στις αμερικανικές αναφορές. Σύμφωνα με τους «μυστικούς», ο Χάιθαμ ζήτησε 3-4 μέρες για να ολοκληρώσει τη «δουλειά». Οταν τα διαβατήρια ήταν έτοιμα, πραγματοποιήθηκε και δεύτερο ραντεβού.
Και οι δύο συναντήσεις βιντεοσκοπήθηκαν και μαγνητοφωνήθηκαν κρυφά. Οι πράκτορες διαπίστωσαν ότι τα τέσσερα διαβατήρια ήταν αυθεντικά, που αρχικά είχαν εκδοθεί από το αμερικανικό κράτος σε νόμιμους υπηκόους των ΗΠΑ. Οι πραγματικοί κάτοχοί τους είχαν δηλώσει κλοπή ή απώλεια. Επομένως τα διαβατήρια περιείχαν αυθεντικά στοιχεία ταυτότητας -όπως τα ονόματα των υπηκόων ΗΠΑ, τις ημερομηνίες γέννησής τους και τους αριθμούς των διαβατηρίων που είχαν εκδοθεί από το αμερικανικό κράτος- που ανήκαν σε πραγματικούς υπηκόους των ΗΠΑ.
«Στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης του K. με τον μυστικό πράκτορα στις 3 Ιουνίου του 2015, ο K. έδωσε στον μυστικό πράκτορα έναν κατάλογο με λέξεις-κώδικες για χρήση σε μελλοντικές συζητήσεις και οδηγίες για το πώς ο μυστικός πράκτορας θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί του στο μέλλον.
Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, ο μυστικός πράκτορας ενημέρωσε τον K. ότι χρειαζόταν ένα επιπλέον διαβατήριο για ένα μέλος του ISIS που ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ μέσω Κεντρικής Αμερικής. Ο K. δέχτηκε να παράσχει το συγκεκριμένο διαβατήριο. Για τον σκοπό αυτό ο μυστικός πράκτορας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 20ής Ιουλίου 2015», σημειώνεται στα έγγραφα.
Στις 20 Ιουλίου, ο Σύρος προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ” εξακολούθηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια σε βάρος του, ο Χάιθαμ πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων έναντι αμοιβής, χωρίς όμως να προκύπτει από τη δικογραφία αυτή, τουλάχιστον, διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις. Για την ακρίβεια, ούτε ένα αμερικανικό διαβατήριο δεν βρέθηκε στα «εργαστήρια» του κυκλώματος με το οποίο τον συσχέτισε η ΕΛ.ΑΣ.
Οταν στις 21 Ιουλίου ο Αμερικανός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Χάιθαμ, εκείνος ήταν ήδη στον Κορυδαλλό. Λίγες ώρες αργότερα, ο πράκτορας δέχθηκε τελικά ένα τηλεφώνημα από τον Χάιθαμ, που τον ενημέρωνε ότι θα του έστελνε έναν συνεργάτη του για να παραλάβει τα χρήματα και τις φωτογραφίες. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ…

Απάντηση