Εντυπωσιακό: Γέμισε παπούτσια η Place de la Republique για το κλίμα

Εντυπωσιακή ανταπόκριση στο πρωτότυπο αυτό κάλεσμα– Έστειλε παπούτσια και ο Πάπας Φραγκίσκος

Μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21) σε 150 χώρες του πλανήτη και σε 2.000 πόλεις οι πολίτες κινητοποιούνται, διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε πολύμορφες εκδηλώσεις.

Ακτιβιστές σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» στο Παρίσι σήμερα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις σε ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία μετά και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές που σχεδίαζαν να μεταβούν στο Παρίσι, ακύρωσαν το ταξίδι τους ωστόσο έχουν στείλει τα παπούτσια τους ως ένδειξη συμπαράστασης. Σύμφωνα με τους οργανωτές ακόμη και το Βατικανό έχει στείλει ένα ζευγάρι που θα αντιπροσωπεύσει την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για την “κλιματική δικαιοσύνη” στην αρμόδια για το Κλίμα του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκέρες. “Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή”, απάντησε η Φιγκέρες.

Το Σάββατο οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν 24 ακτιβιστές πριν την Σύνοδο, με την υποψία προετοιμασίας βίαιων διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Από την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό.

Στη βορειοανατολική Αυστραλία, περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην Αδελαϊδα, 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, την διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη, κυρίως για τους πιο φτωχούς πληθυσμούς.

“Δεν υπάρχει πλανήτης Β” έγραφε πανό σήμερα στο Σίδνεϊ, στη νοτιοανατολική Αυστραλία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα “Παγκόσμια Αλληλεγγύη”.

“Αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για το πρόβλημα είναι ωστόσο αυτοί που πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες, και με τον σκληρότερο τρόπο, όπως τα αδέλφια μας του Ειρηνικού”, καταγγέλλει η Τζούντι Ασαμς, ακτιβίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Από τη Μανίλα έως τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο, πορείες για το κλίμα οργανώθηκαν παντού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός από το Παρίσι, όπου απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13η Νοεμβρίου.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. “Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι”, έγραφαν τα πανό.

Απάντηση