8 ψέματα που σας είπαν για την περίοδο

1. Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος όταν έχετε περίοδο.
Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς η ωορρηξία μπορεί να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο, ειδικά αν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη. Ακόμα κι αν δεν έχετε ωορρηξία όταν κάνετε σεξ, το σπέρμα μπορεί να ”επιβιώσει” στον κόλπο μέχρι και πέντε ημέρες, οπότε αν ένα ωάριο απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορεί να γονιμοποιηθεί.
2. Εάν καθυστερήσει η περίοδος, είστε σίγουρα έγκυος.

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο κοινή αιτία για την περίοδο που καθυστερεί αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσε να αργοπορήσει. “Το άγχος, μια πιθανή ασθένεια που περάσατε και οι αλλαγές στο βάρος ή τη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας», αναφέρει η γυναικολόγος Δρ. Deborah L. Nucatola, προσθέτοντας πως η περίοδος και ο κύκλος σας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι σταθερή, όπως πρέπει ανά 28 ημέρες.
3. Το ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο.

Τίποτα δεν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο. Ο κόλπος τελειώνει στο τράχηλο της μήτρας και ένα ταμπόν δεν μπορεί να διεισδύσει πέρα από αυτό. Αλλά αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το ταμπόν ή αν το κορδονάκι εισχωρήσει πιο βαθιά, δοκιμάστε ξαπλωμένη. Εάν αισθάνεστε το ταμπόν αλλά δεν μπορείτε να το τραβήξετε έξω, ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει.
4. Είναι ανθυγιεινό να σταματήσετε την περίοδο.

Τα χάπια που σταματούν την περίοδο δεν δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην υγεία σύμφωνα με τη Δρ. Nucatola. Μερικές γυναίκες έχουν λόγους υγείας να σταματήσουν την περίοδο, όπως η αναιμία.
5. Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ δεν υπάρχει.
Μπορεί να μην είναι τόσο συχνό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσετε την προειδοποίηση που υπάρχει στο κουτί του ταμπόν σας. Το εμμηνορροϊκό Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) είναι σπάνιο, αλλά είναι ακόμη υπαρκτό και πολύ επικίνδυνο. Οι περισσότερες γυναίκες παθαίνουν ΣΤΣ χρησιμοποιώντας ταμπόν για πολλές ώρες. “Για να αποφύγετε το ΣΤΣ είναι καλύτερο να αλλάζετε το ταμπόν σας κάθε 3 έως 4 ώρες και να χρησιμοποιήσετε τα ταμπόν που χρειάζεστε ανάλογα με την ροή της περιόδου σας,” λέει η γυναικολόγος. Τα συμπτώματα του ΣΤΣ περιλαμβάνουν εμετό, υψηλό πυρετό, διάρροια, μυαλγίες, πονόλαιμο, ζάλη, τάση λιποθυμίας ή αδυναμία και εξανθήματα σαν ηλιακού εγκαύματος.
 
6. Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συμπτώματος είναι στο μυαλό σου.

Αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης και οι μυϊκοί πόνοι που αισθάνεστε λίγο πριν από την άφιξη της περιόδου είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Μεγάλο ποσοστό των γυναικών παρουσιάζουν συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου. Τα πιο συνήθη είναι φούσκωμα, κόπωση, αλλαγές στην όρεξη σας, άγχος, ένταση, ζάλη και ευαισθησία στο στήθος, Η άσκηση και τα παυσίπονα μπορούν να σας απαλλάξουν από τους έντονους πόνους.
7. Δεν ενδείκνυται να κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν εσείς και ο σύντροφος σας αισθάνεστε καλά, μπορείτε να κάνετε σεξ ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο πως “η έμμηνος ρύση προκαλεί μια διακύμανση των ορμονών και αύξηση της ροής του αίματος που μπορεί να αυξήσει τη διέγερση” εξηγεί η γυναικολόγος. «Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η σεξουαλική διέγερση και ο οργασμός βοηθούν στις κράμπες της περιόδου».
8. Η περίοδος σταματά όταν μπαίνετε στο νερό.

Είναι μύθος πως η περίοδος σταματά όταν μπαίνετε στο νερό. Ενδεχομένως να παρατηρήσετε μικρότερη ροή αίματος λόγω της πίεσης του νερού. Αν πρέπει να κάνετε μπάνιο και έχετε περίοδο χρησιμοποιείστε ένα ταμπόν.

 

Απάντηση