Φώφη-Πλακιωτάκης: Ερχόμαστε στο Συμβούλιο Αρχηγών αλλά δεν στηρίζουμε

Πλακιωτάκης: Με την σύγκληση του Συμβουλίου ο Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει – Φώφη: Παρωδία διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις – Θεοδωράκης: Προσέρχομαι για να ακούσω την κυβέρνηση – Τσίπρας: Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας

Δημοσιοποιώντας την απόφασή τους να λάβουν μέρος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν a priori τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή που ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Συμβούλιο, το μήνυμα από τους κυρίους Πλακιωτάκη, Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα λάβουν τη συναίνεσή τους.

«Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» επισήμανε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».

Με ξεκάθαρο τρόπο, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθαρίζει: «Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Φώφη: Δεν συζητάω για το ασφαλιστικό

Προσπάθεια να εκθέσει τον κ. Τσίπρα ότι καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε διάλογο για λόγους προσχηματικούς κατέβαλε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την άρνησή της να συζητήσει το θέμα του ασφαλιστικού στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Κατά πληροφορίες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση σε ένα άλλο πλαίσιο, όπως σε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ή σε μια ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, όχι όμως σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι’ αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση πάει στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας απάντησε με το επιχείρημα ότι το καλοκαίρι είχε επιτευχθεί συναίνεση. Η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ήταν πως τότε το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε, γιατί η χώρα κινδύνευε να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταπείσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογώντας ότι το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά τις μέλλουσες γενιές, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι και η Παιδεία είναι εθνικό θέμα αλλά -όπως τον επέκρινε- ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κάνει αλλαγές με τον… Μπαλτά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε και δημόσια τη θέση της μιλώντας στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ. Εκεί υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης «σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις». Τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα».

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε: «Αν ειλικρινά θέλουν πραγματικό διάλογο ας φέρουν τις προτάσεις τους στην ΟΚΕ και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό».

Μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση και στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους. Δεν θα τους βρει σε εμάς. Εμείς θέλουμε την Εθνική Συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές».

Θεοδωράκης: Προσερχόμαστε επιφυλακτικά στη σύσκεψη
Προσερχόμαστε στη σύσκεψη με επιφυλακτικότητα, ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεσοδωράκη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον καλέσει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

«Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία και στο Προσφυγικό συνιστούν αρνητικά δείγματα γραφής στο πεδίο της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: «Ούτε εσύ, ούτε οι υπουργοί σας δεν έχετε δείξει ως τώρα ότι θέλετε τον ειλικρινή διάλογο και τη συνεννόηση».

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης θύμισε στον πρωθυπουργό τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μετά την αντίστοιχη σύσκεψη που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος για να λάβει την απάντηση: «Όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας. Τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη «για να ακούσουμε την κυβέρνηση», ενώ είπε στον πρωθυπουργό ότι «για μας προέχει η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής προς την κατεύθυνση της συνεννόησης».

Απάντηση