Πούτιν σε Ολάντ: Η Τουρκία μας πρόδωσε, την θεωρούσαμε φίλη

Σε συμφωνία για κοινή δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων κατάληξαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη στη Μόσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κρεμλίνο, Πούτιν και Ολάντ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να στοχεύουν μόνο τρομοκράτες και τζιχαντιστές αλλά και ανταλλάσσουν πληροφορίες για το είδος και τον στόχο των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε, μάλιστα, από τη Ρωσία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, «δεν έχει καμία θέση στο μέλλον της Συρίας», ενώ προανήγγειλε την αύξηση της γαλλικής στήριξης στους αντάρτες που αντιμάχονται το Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία την οποία και χαρακτήρισε «πράξη προδοσίας».

«Πρόκειται για μία πράξη προδοσίας από μία χώρα, την οποία η Ρωσία θεωρούσε φίλο της», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ωστόσο, την ίδια ώρα δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του κ. Ολάντ στη Μόσχα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν
είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Γαλλία στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Την ώρα που η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία κλιμακώνεται, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, οι δύο άντρες συναντήθηκαν απόψε στο Κρεμλίνο και ο Ολάντ τόνισε την ανάγκη για μια ισχυρή συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, ένα δυνατό αντιτρομοκρατικό μέτωπο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει πολιτική λύση για τη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον κ. Πούτιν ότι οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου πρέπει να δημιουργήσουν ένα «μεγάλο συνασπισμό» για να πολεμήσουν το Ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

«Ο εχθρός μας είναι το Νταές, το Ισλαμικό Κράτος, έχει έδαφος, έναν στρατό και πηγές χρηματοδότησης, γι’ αυτό και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό για να χτυπήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι ταξίδεψε στη Ρωσία για να δει και να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για το θέμα αυτό.

«Είμαι στη Μόσχα μαζί σας για να δούμε το πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού και να συνεργαστούμε προκειμένου να χτυπήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και να βρούμε μια λύση για την ειρήνη», πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία.

«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη «να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία», διαβεβαίωσε ο ίδιος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο με τον Γάλλο ομόλογό του.

Βίντεο από τη συνάντηση των δύο αντρών

Απάντηση