Καχυποψία στα κόμματα για την πρωτοβουλία Τσίπρα

Για κουτοπονηριά Τσίπρα, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης – «Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;», έγραψε στο twitter ο διευθυντής της Φώφης Γεννηματά – Δε θα στηρίζουμε τον Τσίπρα κάθε φορά που έχει ανάγκη, το σχόλιο του Ποταμιού – Συναίνεση δε σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη μέτρα, δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής κριτικής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και με το σύνθημα των πρόσφατων εκλογών, “στις 20 τους τελειώνουμε”, να αντηχεί ακόμη στα αυτιά των επιτελών τους είναι τουλάχιστον λογικό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκαν την είδηση για συμβούλιο αρχηγών με επιφύλαξη.

Στη ΝΔ αναμένουν την επίσημη πρόσκληση από την Προεδρία της Δημοκρατίας ή το Μέγαρο Μαξίμου και, κυρίως, το περιεχόμενο που θα έχει η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Με το που έγινε, πάντως, γνωστή η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκίνησε κύκλο συνεννοήσεων με τους υποψήφιους αρχηγούς για την απάντηση της ΝΔ.

Με Πλακιωτάκη η ΝΔ

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, εφόσον ληφθεί θετική απόφαση, θα εκπροσωπηθεί από τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφού λάβουν την πρόσκληση και την μελετήσουν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του (στον Σκάι) υποστήριξε ότι το αίτημα «αποτελεί προσπάθεια του κ. Τσιπρα να δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ και όχι να βρει συναίνεση για τη χώρα». Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για «πονηριά» του κ. Τσίπρα, «καθώς γνωρίζει τα όρια της εντολής του κ. Πλακιωτάκη» ενώ γνωστοποίησε ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αν κρίνεται απαραίτητη η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

Παρέμβαση Κυριάκου

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

Περιμένει τηλέφωνο η Φώφη

«Συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στο Facebook του Νίκου Βοσδογάνη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. Η αντίδραση αυτή του κ. Βοσδογάνη είναι ενδεικτική των προδιαθέσεων του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε μια ενδεχόμενη πρόταση σύμπραξης, η οποία δεν θα έχει χαρακτήρα οικουμενικής κυβέρνησης. Στο ΠΑΣΟΚ ήδη εδώ και καιρό έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την προοπτική σύμπλευσης, έστω και σε επί μέρους θέματα, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο κ. Βοσδογάνης διευκρίνισε πως το σχόλιο «συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;» ήταν… προσωπική του άποψη. Όπως έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Facebook: «Eδω γράφω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη και συνήθως κάνω πλάκα. Όποιος τα συνδέει με τα επαγγελματικά μου, απλά κάνει λάθος. Αυτός εδω είναι προσωπικός μου χώρος».

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη επικοινωνία με την κυρία Γεννηματά, είτε από πλευράς Προεδρικού Μεγάρου, είτε από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου. Σε χαμηλότερο επίπεδο, ωστόσο, έχει γίνει μια πρώτη επαφή προς αναζήτηση της ημέρας που θα γίνει το συμβούλιο. Ως πρώτη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ δίνεται ότι περιμένουν την επίσημη πρόσκληση για να τοποθετηθούν.

“Τα δανεικά τέλος” δήλωσε ο Θεοδωράκης

“Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε” έγραψε στο facebook ο πρόεδρος του Ποταμιού και προσέθεσε: “Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους”.

“Όχι στα βλακώδη μέτρα” από τον Λεβέντη

Να βάλει ένα τέλος στη σεναριολογία περί συνεργασίας με την κυβέρνηση επιχείρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δηλώνοντας το πρωί της Πέμπτης ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα». «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός» συμπλήρωσε.

Απάντηση