Προβλήματα και πλημμύρες από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Νεκρός οδηγός νταλίκας που έπεσε από χαράδρα 200 μέτρων στην Εγνατία Οδό – Σε ποιες περιοχές της Αττικής οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια – Πάνω από 100 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική – Ποια λιμάνια είναι κλειστά λόγω μποφόρ – Ζημιές σε Πρέβεζα, Άρτα και Κέρκυρα

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της επαρχίας από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος στοίχισαν τη ζωή και σε έναν οδηγό νταλίκας η οποία έπεσε από χαράδρα 200 μέτρων, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Παραμυθιάς, στη Θεσπρωτία.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και πραγματοποιούν έρευνες, καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο όχημα βρισκόταν και δεύτερο άτομο. Στην περιοχή αυτή τη στιγμή επικρατούν έντονη βροχή και πυκνή ομίχλη.

Στην Αθήνα, η ισχυρή καταιγίδα που διήρκησε πάνω από μισή ώρα, σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο προκάλεσε πλημμύρες στους δρόμους του Λεκανοπεδίου. Η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Οι πιο δύσκολες συνθήκες δημιουργήθηκαν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στην Κηφισιά, το Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο και την Καλλιθέα.

Ακτοπλοΐα

Λόγω της κακοκαιρίας και των υψηλών μποφόρ από το λιμάνι του Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Αγ.Νεκτάριος για Αίγινα.

Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα – Νέα Στύρα και Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Προβλήματα στην Ήπειρο

Δεκάδες προβλήματα αντιμετώπισε και η Ήπειρος. Από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισαν  ισόγεια καταστημάτων και σπιτιών στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά τους 20 πόντους, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ πυρετωδώς δουλεύουν και τα συνεργεία του Δήμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, σημειώνονται πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους στην Ηγουμενίτσα, καθώς και προβλήματα στην ‘Αρτα.

Ζημιές στην Κέρκυρα

Νωρίτερα, υλικές ζημιές σε σπίτια και επαρχιακούς δρόμους στην περιοχή Πετριτή – Κουσπάδες στα νότια της Κέρκυρας προκάλεσε ανεμοστρόβιλος.

Το δυνατό φυσικό φαινόμενο στο πέρασμά του, κατάφερε να ξεριζώσει ελαιόδεντρα και να τα ρίξει πάνω σε σπίτια, ενώ ξήλωσε την σκεπή από το κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργυράδων και την πέταξε πάνω σε παρακείμενο σπίτι.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθ. Γεωργακόπουλος, περισσότεροι από δέκα άνδρες βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, απομακρύνοντας κορμούς δέντρων από το οδικό δίκτυο και από τα σπίτια, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί».

Σε κλοιό κακοκαιρίας μέχρι την Παρασκευή

Αύριο, Πέμπτη βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στης Δυτική Ελλάδας. Σταδιακά τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν σημαντικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν αρχικά από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε νότιους μέχρι θα ενισχυθούν εκ νέου κατά τόπους στα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα ηπειρωτικά τμήματα. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ μεγάλη ύψη κύματος αναμένονται στο Ιόνιο.

Απάντηση