8 Πράγματα που θα συμβούν όταν γίνεις συναισθηματικά έξυπνος

Το μυαλό και η καρδιά, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν την συναισθηματική νοημοσύνη. Και θέλεις να έχεις γύρω σου τέτοιους ανθρώπους.

Έχουν την δυνατότητα να κινούνται μέσα σε θολά νερά. Κι αν πρόκειται να «πνιγείς» μέσα σε μια λίμνη συναισθημάτων, καλύτερα να έχεις για διασώστες σου ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Πρόκειται μια καινούρια έννοια στην ζωή μας. Δύο ψυχολόγοι, ο Jack Mayer, Ph.D του Πανεπιστημίου του New Hampshire και ο Peter Salovey, Ph.D του Πανεπιστημίου του Yale, ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τον όρο, το 1989.

Το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξηγεί :

Η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα, να νιώθουμε και να δημιουργούμε συναισθήματα, να κατανοούμε συναισθήματα και τη συναισθηματική γνώση, προκειμένου να ωριμάζουμε και να προωθούμε τα συναισθήματά μας (Mayer & Salovey, 1997)

Ο Daniel Goleman, είναι ο καινούριος «πατέρας» της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το βιβλίο του, Συναισθηματική Νοημοσύνη, εξηγεί πως οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, μπορούν να είναι εξαιρετικοί, στο να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους και τις καταστάσεις που βιώνουν.

Και έτσι συμβαίνουν τα πράγματα όταν γίνεσαι συναισθηματικά ευφυής.

Emotionally Intelligent

1. Χρησιμοποιείς το μυαλό και την καρδιά για να λύσεις τα προβλήματα

Η Συναισθηματική νοημοσύνη, δεν είναι ο θρίαμβος της καρδιάς επί του μυαλού, αλλά ο συνδυασμός τους. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν την δυνατότητα, να τα προσαρμόζουν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι σημαντικότερη από το IQ. Όμως το να είσαι έξυπνος, δεν σε οδηγεί απαραίτητα στην επιτυχία.

2. Όταν είσαι συναισθηματικά ευφυής, έχεις υψηλή αυτογνωσία

Η αυτογνωσία, είναι το να ξέρεις πώς νιώθεις και γιατί νιώθεις όπως νιώθεις. Είναι το να έχεις επίγνωση του τι γίνεται στην διάρκεια μιας συναισθηματικής κατάστασης. Το να ξέρεις από πού προέρχονται τα συναισθήματά σου και να δουλεύεις πάνω σε αυτά είναι μέρος της συναισθηματικής ευφυίας. Όταν είμαστε ταραγμένοι ή πρέπει να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον να υπερπηδάμε το πρόβλημα. Είναι σαν να δημιουργούμε έναν καινούριο δρόμο στο χάρτη της ζωής μας.

3. Θα έχεις πολλές ικανότητες αυτό-διαχείρισης

Η αυτό-διαχείριση σε συναισθηματικά ευφυείς ανθρώπους, έχει να κάνει με την δυνατότητά τους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Είναι η επίγνωση του πότε το να είσαι συναισθηματικός είναι πλεονέκτημα και πότε μειονέκτημα. Κάποιοι από εμάς, λειτουργούν με ψυχρή λογική, χωρίς καρδιά. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί να έχεις γνώση του ότι κάποια στιγμή θα «καείς» λειτουργώντας έτσι. Κάποιες καταστάσεις χρειάζονται ένα μεγάλο ανακουφιστικό κλάμα και κάποιες άλλες απλά το να το κρατάς για τον εαυτό σου. Το να μπορείς να διαχειρίζεσαι αυτή τη διαφορά σε κάνει ισχυρό απέναντι στα συναισθήματά σου

4. Θα είσαι ένας καλός ηγέτης

Οι ηγέτες που δεν διοικούν και με την καρδιά τους, είναι άκαμπτοι. Ο Daniel Goleman, εξηγεί :

Ο CEO μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές επιχειρήσεις, είναι μπερδεμένος. Προσπαθεί να βρει γιατί υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση των υπαλλήλων του, καθώς αυτή είναι σε λίγους εξαιρετική, στους πιο πολλούς σε μια μέτρια κατάσταση και σε κάποιους πολύ φτωχή. Στο κάτω κάτω, προσέλαβε μόνο τους καλύτερους αποφοίτους, τους εξαιρετικότερους και τους πρώτους στις σχολές τους. Δεν θα έπρεπε να είναι όλοι εξαιρετικοί;

Το ίδιο μπέρδεμα αντιμετωπίζεται και στο bestseller του Malcolm Gladwell, «Δαυίδ και Γολιάθ», που διαβάσαμε πρόσφατα.

Ο Malcolm, είναι έκπληκτος όταν διαπιστώνει πως πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων του Ivy League, δεν έγιναν οι ηγέτες που προορίζονταν παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα και τους βαθμούς τους.

Ο κοινός παρονομαστής, είναι πως οι ακαδημαϊκές γνώσεις δεν σου εξασφαλίζουν την επιτυχία και το πώς θα πάει η ζωή σου.

5. Θα έχεις κατανόηση

Η κατανόηση, είναι η δυνατότητα του να μπορείς να βάζεις τον εαυτό σου στην θέση του άλλου. Το να δείχνεις κατανόηση, ως ένας συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος, σου δίνει την δυνατότητα να δεις τα πράγματα πέρα από τον εαυτό σου, μέσα από τα μάτια του άλλου. Και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται σύμφωνα με το Phychcentral.com

«Μέχρι ένα παιδί να γίνει 4, αρχίζει να μαθαίνει να εμπλέκει τα συναισθήματά του με αυτά των γύρω του»

Η κατανόηση, διδάσκεται μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε σαν παιδιά.

6. Θα έχεις εντυπωσιακές κοινωνικές δυνατότητες

Το να είναι ένας συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος και κοινωνικός, δεν έχει να κάνει απλά με το να είναι εξωστρεφής. Το να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους γύρω σου και το περιβάλλον σου χρειάζεται καλές ικανότητες στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η δυνατότητα να παρατηρείς, να διεισδύεις στις ανάγκες και στα δεδομένα των γύρω σου, είναι το κλειδί για την κοινωνική σου επιτυχία. Γίνεσαι επικοινωνιακός, καλός στο να διαχειρίζεσαι κόντρες και προβλήματα, και ξέροντας ποιος είσαι και πώς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, δίνει αποδοχή, σεβασμό και σου επιτρέπει να δημιουργείς σχέσεις και φιλίες.

Emotionally Intelligent

7. Θα είσαι θαρραλέος

Το θάρρος, είναι ένα καινούριο θέμα που ερευνά η Angela Lee Duckworth. Εξηγεί σε ομιλία της, ότι το IQ δεν μετράει πια την επιτυχία. Το θάρρος είναι αυτό που μετράει.

«Το θάρρος, είναι ένα θετικό, μη αντιληπτό χαρακτηριστικό που βασίζεται στο πάθος του καθενός για να επιτύχει τους στόχους του.»

8. Θα είσαι διαλλακτικός

Η διαλλακτικότητα, είναι η δυνατότητά του ανθρώπου να επανέρχεται από τις δυσκολίες. Δεν γυρνάς το μάγουλο στους δύσκολους καιρούς. Βάζεις μπροστά τα συναισθήματά σου και ωριμάζεις. Ο Martin Seligman, ο πατέρας της θετικής ψυχολογίας, εξηγεί την διαφορά μεταξύ του μετατραυματικού άγχους και της μετατραυματικής ωριμότητας μέσα από την διαλλακτικότητα.

Απάντηση