Πιπίλισμα στο δάχτυλο; Όχι πια!

Μπορεί αυτή η συνήθεια να είναι ένας τρόπος ορισμένων παιδιών να ηρεμούν, όμως αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί. Το mother.gr δίνει συμβουλές για να τα βοηθήσετε να σταματήσουν να βάζουν τον αντίχειρα στο στόμα:

  • Αν πιάσετε το μωρό στα… πράσα, με τον αντίχειρα δηλαδή στο στόμα, βγάλτε το με ήρεμες κινήσεις και δώστε του την πιπίλα. Από τις πολλές φορές που θα επαναληφθεί το συγκεκριμένο σκηνικό, θα μάθει να επιζητά απευθείας την πιπίλα και όχι το δάχτυλο.
  • Φροντίστε να το κρατάτε απασχολημένο όταν είναι μόνο του, ώστε να μη βάλει το δάχτυλο στο στόμα όταν διαφύγει της προσοχής σας. Είτε είναι το ριλάξ, είτε στην κούνια, δώστε στο μωρό αρκετά παιχνίδια που θα το διασκεδάσουν και βέβαια δε θα το κάνουν να νιώσει την ανάγκη για πιπίλισμα.
  • Γενικότερα, για να εξαλείψετε την περίπτωση να οφείλεται το πιπίλισμα του αντίχειρα σε άγχος (ναι, έχουν και τα παιδιά τέτοιο), βρείτε διάφορους τρόπους για να τα κρατάτε απασχολημένα και να αποσυμπιέζονται.
  • Για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών, δοκιμάστε να τα «χτυπήσετε» στο φιλότιμο. Πείτε τους δηλαδή ότι αυτή η συνήθεια δεν αρμόζει σε μεγάλα παιδιά όπως αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι θα προβληματιστούν και σε επόμενες φορές θα δείξουν από μόνα τους αυτοσυγκράτηση.
  • Φυσικά, αν διαπιστώσετε ότι οι παραπάνω τρόποι δεν έχουν αποτέλεσμα, απευθυνθείτε σε ειδικό. Κανένας γονιός δε θα ήθελε να μεγαλώσει το παιδί του και να συνεχίζει να βάζει το δάχτυλο στο στόμα. Αφήστε που δεν είναι και φυσιολογικό από μια ηλικία και μετά…

 

Απάντηση