Αγρότης ανακάλυψε αρχαιολογικό θησαυρό στον βυσσινόκηπό του

Έναν αρχαιολογικό θησαυρό ανακάλυψε κατά τύχη στον βυσσινόκηπό του, ένας ελβετός αγρότης. Ο άντρας ξέθαψε πάνω από 4.000 νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής, συνολικού βάρους 15 κιλών. Σύμφωνα με την εφορία αρχαιοτήτων του καντονιού Άαργκαου, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους νομισματικούς θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ελβετία.

Η ανακάλυψη έγινε στην πόλη Ούκεν.

Ο θησαυρός ήταν θαμμένος και τα νομίσματα βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση. Οι εικόνες και τα γράμματα που φέρουν επάνω τους παραμένουν ευδιάκριτες μέχρι και σήμερα.

Ένας ειδικός εξήγησε ότι τα νομίσματα αυτά φέρουν τα πορτρέτα πολλών ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και του Μαξιμιανού (286-305). Τα πιο πρόσφατα ανάγονται στο έτος 294.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο κάτοχός τους τα απέσυρε από την κυκλοφορία λίγο μετά την κοπή τους. Για αδιευκρίνιστους λόγους, τα έθαψε λίγο μετά το 294 και δεν επέστρεψε ποτέ για να τα αναζητήσει.

 Τα νομίσματα έμειναν κάτω από το χώμα επί 1.700 χρόνια, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο καλλιεργητής είδε κάποια από αυτά στην είσοδο της φωλιάς ενός τυφλοπόντικα. Ενημέρωσε την αρχαιολογική υπηρεσία που οργάνωσε μια ανασκαφή στον δεντρόκηπο και βρήκε συνολικά 4.166 μπρούτζινα νομίσματα. Κάποια από τα νομίσματα αυτά ήταν προσεκτικά τυλιγμένα μέσα σε μικρά υφασμάτινα ή δερμάτινα σακουλάκια.

Η αξία τους, την εποχή εκείνη, θα ήταν ίση με τα εισοδήματα δύο ετών ενός μέσου ανθρώπου. Η σημερινή τους αξία δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, καθώς «δεν αποτελούσε προτεραιότητα», εξήγησαν οι αρχαιολόγοι.

Με βάση την ελβετική νομοθεσία, αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται κάτω από το έδαφος ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι στον ιδιοκτήτη της έκτασης ή σε αυτόν που τους ανακάλυψε. Έτσι, ο θησαυρός του Ούκεν θα εκτεθεί στο Μουσείο Βιντόνισα του Μπρουγκ, στο καντόνι του Άαργκαου.

 

Απάντηση