Άννα Κουρνίκοβα: Πώς το «ιερό τέρας» του μάρκετινγκ «ξελόγιασε» ολόκληρο τον πλανήτη

Μια από τις πιο σέξι παρουσίες στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού, η Άννα Κουρνίκοβα, περνάει τις μέρες της στις παραλίες του Μαϊάμι, παίζοντας τένις για πλάκα δυο φορές την εβδομάδα, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ξοδεύοντας τα εκατομμύρια δολάρια που κατάφερε συνολικά να κερδίσει δουλεύοντας από τα 14 ως τα 22 της.

Ανδρικά περιοδικά την έχουν συμπεριλάβει στις σελίδες τους ως την πιο καυτή γυναίκα του πλανήτη. Με όπλο το σεξαπίλ της έχει καταφέρει να πουλήσει δεκάδες ημερολόγια και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα πώλησης των περιοδικών στα οποία φιγουράρισε.

Throughout her career, tennis player Anna Kournikova shot to fame as much for her model looks, as on-court success.

Η καριέρα της στο τένις ξεκίνησε από την Ιταλία όταν ήταν μόλις 14 ετών. Στις 22 Νοεμβρίου το 1999 αποτελούσε το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν η νεαρότερη νικήτρια ματς στο Fed Cup. Μετά από τη δεκάχρονη παραμονή στο τένις, κατάφερε να νικήσει τέσσερις συνεχόμενες φορές σε τουρνουά και μάλιστα να βγάλει νοκ άουτ ισχυρούς αντιπάλους στο άθλημα.

Legendary tennis coach Nick Bollettieri (far left) started training Kournikova at his Florida Academy when she was just 10 years old.<br />"When I hear the name 'Anna Kournikova' now, the phrase that springs to my mind is: 'She's my baby,'" said Bollettieri.<br />"She started the big wave of players from Russia -- don't forget that."

Αν και κατάφερε να φτάσει κάποτε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (πάντα στο διπλό, έχοντας ως συμπαίκτρια την Μαρτίνα Χίνγκις) δεν έχει κερδίσει ποτέ μεγάλο τουρνουά στο ατομικό.

Kournikova and Hingis won their first grand slam doubles title at the 1999 Australian Open in Melbourne.

Ο θρυλικός προπονητής τένις, Νικ Μπολετιέρι, θυμάται την πρώτη φορά που είδε την μικρή Άννα Κουρνίκοβα. Ήταν μια μικρούλα που του είπε με αυτοπεποίθηση: «ήρθα για το μάθημα». Ωστόσο, τα χρόνια που πέρασαν η Άννα δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης, μόνο για τις επιδόσεις στο τένις αλλά και για τα φυσικά της κάλλη.

Kournikova holds the 1995 ITF Junior World Championship trophy, during a dinner at Roland Garros in Paris, in 1996.

Φαντασίωση εκατομμυρίων ανδρών, λίγο έλειψε να αχρηστευθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της υφηλίου, όταν ιός με το όνομά της, προέτρεπε τους χρήστες να κάνουν κλικ για να δουν γυμνές φωτογραφίες της.

Όσο η Άννα ήταν επαγγελματίας τενίστρια, το τένις είχε γίνει το πιο δημοφιλές άθλημα. Το παρακολουθούσαν οικοδόμοι, επιχειρηματίες, είπε ο επίσης προπονητής της Κουρνίκοβα, Κέν Μέριτ.

Οι διαφημίσεις που έκανε πολλές, από τις οποίες χρυσοπληρώθηκε. Ωστόσο, οι αντίπαλοί της, την κατηγορούν ότι κατάφερε να βγάλει χρήματα, όχι γιατί είχε ξεχωριστές ικανότητες ως αθλήτρια αλλά για το ισχυρό brand name που δημιούργησε. Μετατράπηκε σε… τέρας του μάρκετινγκ κερδίζοντας χιλιάδες δολάρια από πολύ μικρή ηλικία. Λέγεται ότι η Adidas της έδωσε το αστρονομικό ποσό των 3 εκατομμυρίων δολλαρίων για να φοράει τα ρούχα της.

Kournikova models Adidas' U.S. Open outfit in Florida.

«Δουλεύω από τα 14 μου. Πολύ νωρίτερα από ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που ξεκινάει να δουλεύει στα 22, αμέσως μετά το πανεπιστήμιο. Εγώ στα 22 μου είχα ήδη σταματήσει να παίζω τένις. Είναι λίγο περίεργο το συναίσθημα. Μερικές φορές αισθάνομαι γριά και μερικές ότι είμαι ακόμη 12 ετών», έχει πει η όμορφη Άννα.

«Είμαι περήφανη για όσα έχω πετύχει. Ξεκίνησα ως παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας στην κομμουνιστική Ρωσία. Δεν είχαμε τίποτα. Δεν μας επιτρεπόταν καν να ταξιδέψουμε. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι ξεχνούν για μένα και εστιάζουν μόνο στην ομορφιά μου», έχει αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της.

The Russian player recreates Marilyn Monroe's legendary pose during the filming of an Adidas commercial in Los Angeles.

Here, she appears alongside tennis greats Serena Williams and Andre Agassi during a children's tennis event in New York.

"In terms of sports marketability, there is a limit to how good people look," explained Skilling.<br />"There had to be a certain level of skill, to warrant brands throwing that kind of money at her."<br />Here, Kournikova poses at the Adidas Performance Store, in New York.

Kournikova competes in the Mercedes-Benz Classic charity event, held in Florida.

The beautiful tennis player started dating pop singer Enrique Iglesias after appearing in the video for his 2001 single "Escape."

 

Απάντηση