Δείτε ποιά είναι η χειρότερη οικονομία της Ευρώπης (και δεν είναι η Ελλάδα…)

«Ο νέος άρρωστος της Ευρώπης» είναι η Φινλαδία σύμφωνα όχι μόνο με τα λόγια του υπουργού Οικονομίας της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ αλλά και τις πολύ κακές επιδόσεις της άλλοτε κραταιάς χώρας της Σκανδιναβίας

Με πτώση του ΑΕΠ της κατά 0,6% η Φινλαδία για το τρίμηνο που πέρασε, η Φινλανδία είναι αυτή την στιγμή ο «νέος ασθενής της Ευρώπης» όπως ήταν τα ακριβή λόγια του Στουμπ για την κατάσταση στην χώρα του.

 Η οικονομία της χώρας σημείωσε μεγαλύτερη πτώση ακόμα και από την Ελλάδα (το δημοσίευμα του Independent την υπολογίζει σε -0,5%), ενώ για τη επόμενη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει μία ανάπτυξη της τάξης του μόλις 0,7%.

Η Φινλαδία βρίσκεται στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, σημειώνοντας πτώση του ΑΕΠ κατά 2,6% μέσα στον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως από την μείωση των εμπορικών συναλλαγών με την Ρωσσία (λόγω του εμπάργκο) αλλά και στην συνεχή πτώση του τεχνολογικού γίγαντα και πυλώνα της οικονομίας της χώρας της Nokia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεράστια αυτή εταιρία τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο, αποτελούσε περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας στα πρώτα έτη της δεκαετίας του 2000.

Η κυβέρνηση που εξελέγη τον Μάιο, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την μείωση των κρατικών δαπανών και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, τα οποία θα πλήξουν κυρίως το σύστημα υγείας (ένα από τα επιτεύγματα όλων των σκανδικαβικών χωρών).

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών, πρωταθλητές στο τρίμηνο ήταν η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ στην ζώνη του… υποβιβασμού, βρίσκεται τελευταία η Φινλανδία, πιο πάνω η Ελλάδα και λίγο πιο πάνω η Εσθονία

Απάντηση