Δες σε ποια σημεία δεν φαντάζεσαι ότι κρύβεται “βρωμιά”!

8 πράγματα που ξεχνούν να καθαρίσουν ακόμα και οι λάτρεις της καθαριότητας!

   Το σπίτι σας μπορεί να… αστράφτει αλλά (σας) πάμε στοίχημα ότι αυτά τα πράγματα είναι χαμηλά στην λίστα προτεραιοτήτων σας όταν πιάνετε το ξεσκονόπανο!

Το κρεβάτι σας είναι πάντα στρωμένο στην εντέλεια, το coffee table είναι πάντα αστραφτερό και δηλώνετε στο παραδοσιακό δόγμα που πρεσβεύει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το σπίτι σας είναι πράγματι καθαρό; Η σκόνη και οι φίλες της μπορεί να παραμονεύουν στις πιο μικρές κι ανυποψίαστες γωνιές του σπιτιού σας: από τα διακοσμητικά είδη μέχρι τις ηλεκτρικές συσκευές. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε ποια πράγματα –υπεράνω πάσης υποψίας- αμελούν να καθαρίσουν ακόμα κι όσοι δηλώνουν… φανατικοί της καθαριότητας και μάθετε πώς θα τα επαναφέρετε στην (καθαρή) τάξη!

Καφετιέρα

Ο καφές σας έχει αρχίσει να αποκτά μια κάπως περίεργη γεύση; Όχι, δεν φταίει το γεγονός ότι αλλάξατε μάρκα καφέ. Αντίθετα, έχει έρθει η ώρα να καθαρίσετε την καφετιέρα σας. Αν τα υπολείμματα καφέ έχουν κάνει κατάληψη στην καφετιέρα σας, ανακατέψτε 1 φλ. νερό και 1 φλ. ξίδι και γεμίστε το δοχείο της με αυτό το διάλυμα. Στη συνέχεια, βάλετε την καφετιέρα να δουλέψει κι όταν το μισό μείγμα έχει πέσει στην κανάτα της, κλείστε την. Αφήστε το διάλυμα να δράσει για 30 λεπτά και έπειτα ξαναβάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία. Επαναλάβετε την διαδικασία, χρησιμοποιώντας μόνο νερό μέχρι να δείτε την καφετιέρα σας να αστράφτει. Τέλος, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά την κανάτα και το φίλτρο.

thehomeissue_mostoverlooked002.jpg

Πλυντήριο πιάτων

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ακόμα και το πλυντήριο πιάτων χρειάζεται… πλύσιμο. Κι αυτό γιατί πέρα από υπολείμματα φαγητού, συγκρατεί κι εκείνα του απορρυπαντικού, ενώ γεμίζει άλατα. Τέλος, το φύσει υγρό περιβάλλον του ευνοεί την ανάπτυξης μούχλας. Ξεκινήστε λοιπόν καθαρίζοντας το φίλτρο του πλυντήριου σας και απομακρύνοντας από αυτό τα υπολείμματα φαγητού. Έπειτα, τοποθετήστε στη θήκη του απορρυπαντικού λίγο λευκό ξίδι και θέστε το σε λειτουργία. Μετά το τέλος του προγραμμάτος, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία αλλά με απορρυπαντικό.

Μαξιλάρια

Όχι, δεν αναφερόμαστε σε εκείνα που γέρνετε το κεφάλι σας κάθε βράδυ, αλλά σε εκείνα με τα οποία έχετε διακοσμήσει τον καναπέ σας. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς, ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε παρά την βαριά χρήση τους. Είτε λοιπόν τα χρησιμοποιείτε για να ξεκουράσετε τα πόδια σας μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά είτε για να στηρίξετε το κεφάλι σας ενώ βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά, τα μαξιλάρια του καναπέ αποτελούν πόλο έλξης σκόνης, ακάρεων, βακτηρίων και νεκρών δερματικών κυττάρων. Για να τα διατηρείτε καθαρά, απλά φροντίστε να τα περνάτε με την ηλεκτρική σκούπα κάθε φορά που καθαρίζετε το καθιστικό σας και μην ξεχνάτε να τα πλένετε τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

Κάδος σκουπιδιών

Μυρίζει παρόλο που έχετε βάλει καθαρή σακούλα; Σας έχουμε νέα: αυτή η ανεπιθύμητη μυρωδιά είναι σημάδι ότι τα βακτήρια και τα υπολείμματα φαγητού έχουν κάνει τον κάδο μόνιμη κατοικία τους κι ότι έχει έρθει η ώρα να καθαρίσετε… τον κάδο! Ρίξτε λίγη χλωρίνη σε ένα σφουγγαρι για τα πιάτα και τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με λίγο νερό και, τέλος, ρίξτε σε αυτόν λίγη μαγειρική σόδα. Για ποιο λόγο; Η τελευταία απορροφά τις άσχημες μυρωδιές.

Κουρτίνες και ταπετσαρία επίπλων

Μπορεί στο γυμνό μάτι να φαίνονται πεντακάθαρες, αλλά οι κουρτίνες και η ταπετσαρία «παγιδεύουν» κυριολεκτικά ό,τι βρίσκεται στον αέρα: από την σκόνη και τα βακτήρια μέχρι τα ακάρεα και τη μούχλα. Η λύση για άλλη μια φορά βρίσκεται στην άκρη της ηλεκτρικής σκούπας. Φροντίστε να καθαρίζετε την επιφάνειά τους με αυτήν κάθε 15 ημέρες και, εφόσον επιδέχονται πλυσίματος, βάλτε τα στο πλυντήριο κάθε 2-3 μήνες.

Είδη μπάνιου

Τα βακτήρια κάνουν… πάρτι τα περισσότερα από αυτά: από το δοχείο στο οποίο τοποθετείτε την οδοντόκρεμα και την οδοντοβούρτσά σας και τα διακοσμητικά σας μέχρι την κουρτίνα του μπάνιου και το πιγκάλ. Κάθε 15 ημέρες, λοιπόν, βάλτε στο πρόγραμμά σας να τα περνάτε με ένα καθαριστικό προϊόν με αντιβακτηριακή δράση.

thehomeissue_mostoverlooked004.jpg

Πλυντήριο ρούχων

Αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της μούχλας, για αυτό κάθε φορά που νιώθετε ότι από αυτό αναδύονται περίεργες και δυσάρεστες οσμές, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το πρόγραμμα με την υψηλότερη θερμοκρασία, να βάλετε στη θήκη του 1 φλ. λευκό ξίδι και 1 φλ. μαγειρική σόδα και να το θέσετε σε λειτουργία χωρίς ρούχα.

Πόμολα και διακόπτες

Τα αγγίζετε καθημερινά με τα -λιγότερο ή περισσότερο καθαρά- χέρια σας αλλά σίγουρα αμελείτε τον τακτικό καθαρισμό τους με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε hot spot για κάθε λογής βακτήρια. Για να τα απομακρύνετε από αυτά, περάστε την επιφάνειά τους με ένα πανί το οποίο προηγουμένως έχετε βουτήξει σε ένα διάλυμα από νερό και σαπούνι πιάτων. Ξεπλύνετε με λίγο ζεστό νερό και… καθαρίσατε!

Διάβασε περισσότερα στο www.spirossoulis.com

 

Απάντηση