Κοτόπουλο Tajine γλυκόξινο με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα από την Αργυρώ!

Είναι πολύ βασικό το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χοντρό και μέτριο σε μέγεθος και όχι μεγάλο, γιατί είναι λίγα τα υγρά και θέλουμε τα υλικά να είναι μαζεμένα κοντά κοντά για τέλειο ψήσιμο και τέλειο αποτέλεσμα.

Υλικά συνταγής

1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια (0,5-1 εκ.)
1 φλ. ζωμό κότας ή νερό μίγμα μπαχαρικών
2 κ.σ. βούτυρο κυδώνια
2 κυδώνια
2 μήλα
15 αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα και βερίκοκα
1/2 φλ. κόκκινο κρασί

Για το σερβίρισμα

κους κους
πράσινη σαλάτα

Για το μείγμα μπαχαρικών

από 1 κ.γ. κοκκινοπίπερο, όλιανδρο, κανέλα, τζίντζερ, κουρκουμά (ολα αποξηραμένα σε σκόνη)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, το πλένουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πήλινο σκεύος Tajine ή σε κεραμική ή χοντρή μαντεμένια γάστρα που να σκεπάζει καλά.
Στο ίδιο λάδι που ρόδισε το κοτόπουλο προσθέτουμε τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε με λαβίδα ή τρυπητή κουταλα και τα ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τον ζωμό .
Σκεπάζουμε το βαρύ σκεύος και ψήνουμε για 30′ στους 200ºC.
Προετοιμάζουμε τα φρούτα.
Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες με την φλούδα τους. Το ίδιο κάνουμε και με τα μήλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα φρούτα να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα.
Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σχεδόν όλο σε δυνατή φωτιά.
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και σκεπάζουμε το σκεύος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον.
Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει καλά. Σερβίρουμε το Tajin με το κους κους.

www.argiro.gr

Απάντηση